Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.07.2021, 00:00

Jablká či citrusy? Tieto rizikové potraviny si denne kladieme na tanier

  • Košík jahôd, šťavnatý melón či vychladený drink, v ktorom sa pohojdávajú mesiačiky citrónu a limetky. Čo môže byť v lete osviežujúcejšie ako ovocie? Možno len šípka do bazéna.
  • Jedno aj druhé však môže zdravie rovnako upevniť, ako aj bolestivo poznačiť. Ktoré choroby si môžete „uhnať“ z ovocia? A ako ho správne vyberať a skladovať?
  • Dozviete sa v článku publikovanom v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Jablká či citrusy? Tieto rizikové potraviny si denne kladieme na tanier
Zdroj: Ilustračné foto-Pixabay

Jahody, čerešne a anjelský bozk na jar / Moje letné víno je skutočne vyrobené zo všetkých týchto vecí / Zobuj si strieborné ostrohy a pomôž mi skrátiť si čas / A ja ti dám letné víno, ó, letné víno...

​Preklad refrénu kultovej piesne Summer Wine, ktorý pôvodne v roku 1967 naspievali Nancy Sinatra a Lee Hazlewood, neznie zďaleka tak dobre ako originál.

No rovnako ako sa za ľúbivými tónmi, chytľavou melódiou a zdanlivo nevinnými slovami skrýva temný podtón, tak aj šťavnaté ovocie, ktoré sa v piesni spomína, môže okrem lahodnej chuti priniesť aj netušené riziká.

A nielen jahody a čerešne, ale aj melóny, hrozno, citrusy, nektárinky a vôbec všetky druhy od výmyslu sveta za istých okolností môžu spôsobiť nielen hlavy- či bruchabôľ (podobne ako to ospevované letné víno). Na čo si teda dať pozor? A aké nebezpečenstvo sa ľahko vmieša do misky ovocného šalátu?

V nasledujúcich riadkoch si posvietime na to, odkiaľ tieto riziká pochádzajú. A kedy si aj kvalitné ovocie sami premieňame na sladký jed.

Darček od líšky

Rok 2018, tlačovka Slezskej nemocnice v Opave. Za stolom okrem lekárov sedí mladá žena a rozpráva neveselú skúsenosť.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 92% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.