StoryEditor

Každý drink má mať vlastné poháre. Inšpirujte sa (foto)

07.12.2011, 23:00
"Bez dôstojnej nádoby víno stráca polovicu svojho kúzla," tvrdil vínový ​​kritik Frederick Siegel. Prečítajte si, aký pohár sa hodí k jednotlivým drinkom.

Väčšina ľudí počas prestierania slávnostného stola stoji pred dilemou: aký pohár sa hodí k tomu-ktorému drinku? Mnohí ľudia totiž majú tendenciu podceňovať význam výberu správneho pohára, a tým sa ochudobňujú o pôžitok zo stolovania. Veď pohár je jedným z najdôležitejších prvkov v kultúre konzumácie alkoholu.

Na veľkosti záleží

Poháre môžu mať rôzne formy, napríklad jablka či tulipánu. Vôňa vína alebo brandy v nich vynikne v plnom rozsahu. Nalievajú do nich husté, ročníkové vína. Práve od tvaru pohára závisí, ako chuťové poháriky v ústach budú „vnímať“ nápoj. Okrem toho forma poháru nás núti držať hlavu tak, aby sme sa z neho čo najjednoduchšie dokázali napiť. Zo širokého pohára pijeme malými dúškami a úzky pohár nás núti zakloniť hlavu dozadu. Takto sa nápoj dostáva do rôznych zón našich chuťových pohárikov.


Záleží nielen na forme pohára, ale aj na tom aké má „nohy“. Teplé nápoje patria do pohárov s vysokou stopkou. Poháre s kratšou stopkou sú určený pre chladené nápoje a vína.
Všeobecným pravidlom pre výber pohárov na alkoholické nápoje je nasledovné:  červené vína potrebujú veľké poháre (120-150 g), biele vína trochu menšie a destiláty malé. Len čo sa nápoj naleje do pohárov, začne sa proces odparovania. Najľahšie vône – kvetinová a ovocná sa dostávajú do hornej časti pohárov. Stred je plný rastlinných, zemitých a minerálnych aróm. Najťažšie vône – drevitá a liehová - zostávajú na dne pohára.

Dekantér

Pred podávaním víno často „odpočíva“ v špeciálnych sklenených nádobách – dekantéroch. A tie môžu byť rôznych, niekedy veľmi zvláštnych foriem. Názory profesionálov, či nalievať víno do dekantérov, aby na jeho dne zostala tzv. vínová usadenina sa rôznia. Usadenina totiž môže „narušiť“ chuť jedných vín a pri iných je priam nevyhnutnou zložkou, bez ktorej si víno nemôžeme vychutnať.


A čo je teda dekantácia? Ide o pomalý proces preliatia vína z fľaše do dekantéru. Vyrábajú ich len z priehľadných materiálov – skla a krištáľu, aby tak povediac „nepokazili“ krásu a farbu vína.
Dekantér by mal byť vždy čistý a skladovať by sme ho mali oddelene od ostatných riadov. A keďže umývanie v umývačke riadu neprichádza do úvahy, pripravte sa, že dekantér musíte umyť ručne. Mimochodom, za pomoci špeciálnych prostriedkov na sklo a krištáľ. K dekantéru výrobcovia často ponúkajú aj rôzne príslušenstvo v podobe rôznych nadstavcov a lievikov. Vďaka ním totiž lahodný nápoj opatrnejšie prelejeme do dekantéra.

 

Červené a biele víno

Poháre na biele víno sú „štíhlejšej postavy“, ktorá sa zužuje smerom nahor. Tie na červené sú trochu širšie, pretože víno v nich má "dýchať", pričom týchto „tlsťochov“ nenapĺňame až po okraj pohára, ale len do tretiny. Na to, aby sa zdôraznil buket vína, občas ho nalejeme do pohára s upraveným okrajom, teda ozdobným prúžkom.

Chardonnay
Mladé ľahké suché víno je lepšie piť z pohárov v tvare "Chardonnay". Už samotný názov prezrádza, že sú pomenované po voňavom hrozne z Burgundska. Vďaka správnemu zvolenému objemu (200 ml) a mierne zúženým okrajom aromatické zložky vína sa rýchlo dvíhajú hore a tak znalec si ich môže vychutnať v plnom rozsahu.

Portské víno

Poháre pre portské víno sú menšieho objemu (160 ml) s mierne zúženými okrajmi. Traduje sa, že tieto poháre dokážu vyvážiť ovocnú chuť a kyselnatosť vína.

Sekt a šampanské

V tomto prípade ide o dva druhy pohárov. Flauta je vysoký pohár z tenkého skla na vysokej stopke s objemom asi 180 ml, vďaka ktorému lepšie vyniknú bublinky. Z týchto pohárov sa odporúča piť ľahký sekt, suchý alebo brut. Vychutnať bublinky sa dá aj vďaka širokým pohárom (s objemom asi 200 ml), ktoré podľa legendy mali pripomínať prsia francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty. A či sa už rozhodnete pre jeden alebo druhý typ pohárov, nezabúdajte, že sekt alebo šampanské majú byť vychladené.

Highball

Poháre Highball (objem 270 ml) sú pomerné vysoké, majú pravidelný valcovitý tvar. Vyniknú v nich  alkoholické nápoje v kombinácii so sódou, ľadom. Napríklad Mojito. 

Collins
Azda najčastejšie používane poháre s rovnakým názvom ako koktail. Collins obsahuje: likér, limetkovú šťavu, cukor, ľad a sódu. Na začiatku 19. storočia tento koktail vynašiel čašník londýnskeho hotela Limmerz John Collnis. Koktaily z toho pohára sa majú piť výlučne so slamkou.  

Jard
Jeden z najoriginálnejších kokteilových pohárov. Meria presne jeden jard, teda 91 centimetrov. Piť z týchto pohárov nie až taká pohodlná záležitosť, ale o zábavu bude postarané určite.

Hurikán

Pohár v tvare petrolejovej lampy sa zvyčajné používa pre alkoholické koktaily s rumom, ovocnou šťavou, cukrom, sirupmi, ľadom a plátkami ovocia. Jeden z týchto koktailov sa postaral o pomenovanie pohára.

Old Fashioned Glass
V týchto pohároch sa obvykle podávajú koktaily a likéry s veľkými kockami ľadu. Sú nízke, nemajú hrany ani stopku. Majú objem od 120 do 240 ml. 
 

Štamperlík
Obyčajný pohár so štandardným objemom 50 ml, z ktorého sa zvyčajne pije vodka, absint alebo tequila. Niekedy sa v týchto pohároch podávajú silnejšie koktaily ako napríklad B-52.
 

Írska káva
Pohár na írsku kávu je z hrubého žiaruvzdorného skla, má kužeľový tvar a krátku stopku. Podávajú sa v ňom nielen horúca káva, ale aj koktaily. Objem pohára 200-280 ml.

Margarita

V poháre Margarita sa zväčša podáva rovnomenný koktail. Ide o bežný trojuholníkový tvar  pohára pri stopke a širokým vrchom, ktorý barmani zvyčajne osolia alebo ocukria. Má objem okolo 250-300 ml. Okrem Margarity v ňom podávajú ľahké alkoholické tropické koktaily.

Martini

Pohár na dlhej stopke so širokým vrchom s objemom 180 až 200 ml. Okrem martini z neho môžete piť osviežujúce koktaily.

Tulipán
Z tohto pohára si najčastejšie vychutnávame zložité sladké koktaily, ako napríklad piňakoláda.
 

Goblet
Ide o ozdobný pohár na vysokej stopke, z ktorých sa pijú ťahavé nápoje a zvyčajne cez slamku.

Kordialz
Objem tohto pohára je 30-45 ml a má rovnaký tvar ako štamperlik, lenže kordialz má „nôžku“. Je vhodný pre vodku, brandy a likéry. 

Zdroj: wikipedia.sk, ria.ru 

01 - Modified: 2004-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Juraj Šteňo: Hlava sa operuje hlavou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:59