StoryEditor

Ako piť víno, aby ste nepribrali

04.02.2013, 23:00
Dve deci vína majú asi 150 kalórií. Vieme, ako pri poháriku neurobiť diétnu chybu.

Dnes sa už ani špičkové medicínske kapacity neboja, vďaka sérii preukázaných štúdií, hovoriť o umiernenej konzumácii alkoholu pozitívne. Najčastejšie doporučujú práve pravidelné pitie vína, ktoré napríklad oproti destilátom ponúka ďalšie pozitívne látky.

Súčasné štúdie ukazujú, že predovšetkým ženy pravidelne pijúce víno ​​majú dlhodobo nižší BMI (index telesnej hmotnosti) ako abstinentky, pravdepodobne vďaka lepšej skladbe jedálnička a tiež vďaka tomu, že pohár suchého vína večer potláča chuť maškrtiť sladkosti.

Okrem alkoholu sa vo víne vyskytujú tiež vitamíny (predovšetkým skupiny B), minerály (draslík, vápnik a horčík, mangán) a bielkoviny, avšak ich množstvo je nutrične skôr zanedbateľné.

Pite až po večeri
Pravidelnosť a umiernenosť je tu však zásadným prvkom. Konzumácia dvoch fliaš vína na večierku cez víkend prinesie predovšetkým nepríjemnú opicu. Pozitívne efekty možno sledovať hlavne pri rozumnom množstve bežného vína takmer každý deň. Najčastejšie sa hovorí o približne 3-4 dcl pre mužov a 2 dcl pre ženu na večeru, alebo ešte lepšie po nej; toto množstvo však najčastejšie skončí klasickou „sedmičkou“ rozdelenou medzi dve osoby.



A čo pivo?
Polliter svetlej dvanástky obsahuje asi 165 kcal, tmavá dodá okolo 225 kcal. Chuť do jedla potom povzbudí podobne ako víno.
Pri tomto prístupe bol zaznamenaný veľmi výrazný pokles vzniku srdcovo-cievnych ochorení, nižší je počet prípadov cukrovky. U seniorov prináša celkovo lepšiu kondíciu, mentálnu aj fyzickú, a väčšiu životnú pohodu.

Objavujú sa ale aj negatíva: zaznamenaný je zvýšený výskyt rakoviny prsníka (ženy pred menopauzou s históriou výskytu rakoviny prsníka v rodine by sa mali alkoholu vyhýbať úplne) a pečene. Pozitíva však napriek tomu prevažujú. Aj tak je však dobré, aj v rámci bežnej prevencie, pravidelne podstupovať pečeňové testy.

Zabudnúť však nemožno na triesloviny a fenolové látky antioxidačného charakteru, z ktorých určite najznámejší je resveratrol. Ten je spojený s tzv. „francúzskym paradoxom“, kedy napriek strave veľmi bohatej na tuky a cholesterol je vo Francúzsku počet srdcových ochorení nižší ako napríklad v USA.



Vyšší obsah resveratrolu nájdete vo vínach z chladnejších oblastí a – pretože sa koncentruje v šupkách – tiež z viníc vo vyšších nadmorských výškach a vo vínach tzv. oranžových, pripravených dlhým kontaktom muštu a vína so šupkami.

Koľko má kalórií
Gram čistého alkoholu obsahuje približne 7 kcal (30 kJ), čo je len o dve kcal menej ako gram tuku, nie je však telom spracovávaný zďaleka tak efektívne. V prípade vína je kalorická hodnota mnohokrát navýšená ešte zvyškovým cukrom a prítomnosťou organických kyselín. Napriek tomu môže mať niektoré sladké víno menej kalórií ako víno suché, platí to o štýle rizlingov z Mosely vďaka ich nízkemu alkoholu.

Portské a ďalšie fortifikované vína majú síce veľké množstvo kalórií, ale zvyčajne sa konzumujú v množstve menšom než uvádzané 2 dcl (ponechané pre porovnanie narovnako u všetkých vín).

 Nemáme tu niečo dobré?
Jedným z veľkých rizík dvoch pohárov vína pri večernej pohode doma po práci je, že hocikedy nezostane len pri nich. Víno sa dobre pije, nálada stúpa, rovnako ako riziko otvorenia ďalšej fľaše či naliatí pohára niečoho ostrejšieho. Alkohol vyvoláva chuť do jedla, predovšetkým na slané; typickou voľbou sú čipsy a tyčinky. Stúpa chuť aj na kyslé a tučné (naopak na sladké klesá), odkiaľ je krôčik k rýchlo pripraveným chlebíčkom. A diétna chyba je tu.

Alkohol v rozumnej miere síce uľahčuje trávenie tukov a ďalších látok nerozpustných vo vode, pri večernom obžerstve s neumierneným pitím je však telo zamestnané skôr spaľovaním alkoholu, energiu z tukov v oveľa väčšej miere ukladá. Slané jedlá navyše spôsobujú smäd a rýchlejšiu konzumácii alkoholického nápoja. Aj preto (a pretože alkohol dehydruje) by na stole mali byť vždy aj poháre vody.


Podľa Václavy Kunovej, lekárky zaoberajúcej sa poradenstvom v oblasti výživy, však možno predísť diétnym chybám pomerne ľahko: „Dôležité je jesť po celý deň v menšom množstve, ale maximálne po 3 hodinách. Tým sa predíde rozhodeniu hladiny krvného cukru a večernému hladu. K večeru – pred pitím vína – je vhodné si pripraviť kúsok chudého mäsa alebo ryby so štedrou porciou zeleniny (čerstvé, grilované), profesionáli si na sledovanie filmu pripraví veľkú misku šalátu s tuniakom, mozzarellou alebo cottage syrom, pečivo ani prílohy už nie sú potrebné.

Kombinácia bielkovín a zeleniny vytvorí pre pitie vína skvelý základ, žiadny hlad ani chute potom nehrozia. Okrem toho sa výhodne znásobí efekt antioxidantov zo zeleniny s antioxidačne pôsobiacimi látkami z vína.“

Aplikácia proti neriadenému pitiu
Nadmerná konzumácia alkoholu je problém v mnohých krajinách. Napríklad v Škótsku sa za posledných 20 rokov zdvojnásobil počet súvisiacich úmrtí u žien vo veku 30 až 40 rokov, počet cirhóz pečene sa strojnásobil. Škótska vláda preto prišla so zaujímavým nápadom.

Pre telefóny Android pripravila aplikáciu Drinking Mirror. Tej poskytnete svoju fotografiu, nastavíte, koľko pohárov vína týždenne vypijete, a aplikácia vytvorí projekciu, ako hrozne (začervenané oči a nos, opuchnuté líca) budete vyzerať za 10 rokov. Aplikácia napodiv pracuje s pohármi vína, a nie škótskym národným alkoholom, whisky. Vyskúšať si ju môžu aj ženy a muži u nás, dostupná je zadarmo na Play Store priamo v telefóne.

 

 Zdroj: www.ihned.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. apríl 2024 18:15