StoryEditor

Dovážajú jedno z najvzácnejších a najkvalitnejších korení sveta. Biznis mladého páru však ukrýva viac

30.04.2021, 16:00
Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Prečo nie?!, ktorý vychádza ako príloha k Hospodárskym novinám.

Mladý český pár Klára Dohnalová a David Pavel si chceli iba na pár týždňov oddýchnuť a spoznať exotickú Kambodžu. No čo čert nechcel, táto krajina v juhovýchodnej Ázii im doslova obrátila životy hore nohami.

Cestovateľské nadšenie spojili s biznisom a pomocou tamojším chudobným rodinám farmárov. „Celé sa to začalo úplnou náhodou. Počuli sme, že Kambodža je nádherná a lákalo nás to tam. Bola to láska na prvý pohľad, očarila nás mentalita ľudí aj kultúra, po pár dňoch sme sa tam cítili ako doma. Viackrát sme sa do krajiny vrátili a snažili sme sa prísť na to, ako pomôcť tamojším ľuďom. Rozbehli sme preto viaceré charitatívne projekty a podporujeme aj miestnu školu,“ začína rozprávať ich príbeh Klára.

Iné korenie

Postupne spoznávali ľudí aj krajinu. V oblasti Kampot, ktorá leží v Thajskom zálive, prvýkrát ochutnali tamojšie korenie. „Mali sme ryby a morské plody a naservírovali nám ich s čerstvým, práve odtrhnutým korením. Pozerali sme sa na tanier s nedôverou,

pretože nikdy sme to takto nejedli, po ochutnaní sme však zostali v šoku. Obidvaja sme laici, pracujeme v úplne iných odboroch, ako je gastro, ale okamžite sme vedeli, že máme do činenia s niečím zvláštnym, výnimočným. A keď sme okúsili sušené korenie, tak sme si povedali, že konečne vieme, ako to naozaj má chutiť, s ničím podobným sme sa dovtedy nestretli.“

Pepper Field

​Od tej chvíle začali pátrať po tajomstvách kampotského korenia, jeho histórii a využití. Zist...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-29 12:18:50 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s úspešným Slovákom: Jeho meno skloňujú módni giganti a tvorí pre Madonnu či Lady Gaga
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:10