StoryEditor

Klenot medzi burinou: Chráni zdravie, nahrádza drahú kozmetiku a je univerzálna aj v kuchyni

Málokto využíva jej benefity, ktorými nie je len liečba niektorých ochorení.

Jedni ju považujú za burinu, pre druhých je pŕhľava liečivou bylinou. A práve druhá možnosť je tou správnou, a to nehovoríme len o jej využití v čaji, šampóne alebo ako jarný špenát. Skúšali ste už niekedy napríklad pŕhľavové pesto, smoothie alebo cheesecake? Nie? Chyba.

(Ne)obyčajná burina

Povedzme si na začiatok niečo o jej koreňoch. Pŕhľava pravdepodobne pochádza z pásu medzi stredovýchodnou Európou po ázijské pohorie Pamír. Dnes už zástupcov jej rodu nájdeme aj v severnej Afrike, Amerike, Austrálii alebo na Novom Zélande. Potrebuje vlhkú pôdu a najlepšie sa jej darí v miernom podnebí severnej pologule.

Druhov pŕhľavy existuje veľa, u nás sa najčastejšie stretávame s pŕhľavou dvojdomou – to znamená, že rastlina môže mať ako samičie, tak aj samčie kvety, oboje zároveň však nie.

"Pokiaľ na rastline vykvitne prvý samičí kvet, ostatné sú už tiež samičie," hovorí na začiatok Pavel Hala, ktorý je duchovným otcom českej pŕhľavovej obrody. Študoval Mendelovu poľnohospodársku univerzitu v Brne a teraz zastrešuje v neziskovej organizácii PSII Inkubačný Inštitút niekoľko projektov naviazaných na pŕhľavy.

Hovorí o nich dychtivo aj láskyplne a vďaka zapálenej diskusii s ním zisťujem, že táto rastlina má rozhodne čo ponúknuť. Hlavným dôvodom, prečo si ju všímať práve na jar je, že vtedy „nasáva“ silu z dômyselného koreňového systému, ktorý siaha až dva metre hlboko. Vie si teda z pôdy vytiahnuť všetko dôležité,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-23 17:53:26 - Feat.: 0 - Title: Sedíte doma a priberáte? Táto bežná potravina vám so spaľovaním tukov pomôže. A nielen to 02 - Modified: 2020-05-04 11:02:25 - Feat.: 0 - Title: Lieči bolesť, posilňuje libido a má množstvo vitamínov. Táto potravina by u vás nemala chýbať 03 - Modified: 2020-10-28 13:44:16 - Feat.: 0 - Title: Absolútny unikát medzi slovenskými potravinami: Podceňujeme ho, týmto však poráža konkurenciu 04 - Modified: 2021-02-13 21:19:54 - Feat.: 0 - Title: Mrkva, jablká či párky: Ak vám záleží na zdraví, pri týchto potravinách buďte obzvlášť obozretní
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:57