StoryEditor

Chudnutie, zdravie a dlhovekosť stojí na týchto jednoduchých pilieroch

Účinným testom, ako zistiť či ide o hlad alebo len maškrtenie, je položiť si otázku, či by nás uspokojil tanier uvarenej zeleniny alebo čokoládová sušienka.

"Jedz do polosýta, pi do polopita," hovorievali už naši predkovia a vedeli prečo. Správna miera pomáha dosiahnuť naplnený a dlhý život. Na zdravie človeka má totiž vplyv nielen to, čo jeme, ale hlavne ako. Cestu ponúka čínska medicína, ajurvédske spôsoby stravovania aj výskum mikrobiómu.

Recepty, ako sa dožiť vysokého veku v dobrej kondícii, hľadali už dávne civilizácie. Súčasná spoločnosť v tejto misii pokračuje. S vývojom modernej medicíny a nových liekov sa to pomerne darí.

Isté predpoklady nám príroda dala do vienka, veľa však máme vo vlastných rukách. Môžeme ovplyvniť svoj životný štýl aj náš jedálniček. A ten je pre kvalitu pokročilého veku veľmi dôležitý.

Zdravie začína v bruchu

"Jeme, aby sme žili," hovorí lekár Jan Vojáček, zaoberajúci sa takzvanou funkčnou medicínou, ktorá sa zameriava na komplexné fungovanie ľudského organizmu. Stravu, spoločne s dobrým psychickým stavom a kvalitným spánkom, uvádza ako základné piliere pre spokojný a zdravý život.

Nie je veľkým prekvapením, že ak si pravidelne doprajeme tučné, vyprážané pokrmy alebo sladkosti, telu príliš neprospejeme. Rolu nehrá iba to, aké potraviny konzumujeme, ale aj akým spôsobom.

Keby sme napríklad zjedli plnú misu strukovín, ktoré sú síce zdravé, ale nemohli by sme sa po jedle ani pohnúť, nepomohli by sme si.

Základom správneho stravovania je striedmosť. Nájsť mieru a obzvlášť v dnešnej dobe, kedy netrpíme hladom a jedlo máme neustále po ruke, však býva veľkým problémom.

"Nepreťažovať tráviaci systém a hormonálne metabolické pochody je pre zdravie a dlhovekosť zásadné," vysvetľuje lekár. "Telo potrebuje adekvátny prísun makr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-05 14:29:23 - Feat.: 0 - Title: Dobré správy pre mužov: Prečo chudnú ľahšie ako ženy a čo im pomôže rýchlo sa dostať do formy?
01 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:13