Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyŽuvačka po každom jedle? Ešte aby nie. Reklamy nás masírujú, aké je žuvanie zdravé. A majú pravdu, teda do istej miery. Prežúvanie totiž môže mať aj negatívne zdravotné dosahy.
Že pomáha odstrániť ústny odér, to vedeli už dávni predkovia. Starí Egypťania používali na osvieženie dychu a dezinfikovanie ústnej dutiny guľôčky melónu, myrhy a kadidla, starovekí Gréci živicu z kôry kríka Pistacia lentiscus, ktorej hovorili mastix. Juhoamerickí Mayovia žuvali chicle.
Nazývali tak zhustenú šťavu tropického stromu Manilcara zapota, ktorej konzumácia sa v 16. storočí stala tradíciou aj pre španielskych dobyvateľov.
(Ne)zdravé žuvanie
Žuvanie má pre človeka i ďalšie prínosy. Podporuje tvorbu slín a žalúdočných štiav, čo napomáha tráveniu a obmedzuje ukladanie zubného plaku. Tiež urýchľuje o celých 19 percent látkovú výmenu a znižuje pocit hladu. Je údajne aj skvelým antidepresívom.
Podľa lekárov a psychológov uvoľňuje svalové a psychické napätie, pretože pripomína pohyby pier z dojčenského veku navodzujúce pocit pokoja a bezpečia. Posilňuje tiež zásobenie mozgu kyslíkom, čo zvyšuje schopnosť koncentrácie.
Sú však aj procesy, ktoré už také priaznivé byť nemusia. Na negatívny vplyv žuvania upozorňuje odborník na vývoj a zloženie potravín Jiří Hotzký:
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.