Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
24.02.2021, 00:00

Chlieb nad zlato. Spoznajte dejiny a súčasnosť našej základnej potraviny

  • Nielen biely alebo tmavý, ale tiež napríklad pohánkový alebo žaluďový.
  • Nech už je základnou surovinou na jeho výrobu čokoľvek, isté je jedno: väčšina kuchýň sa bez neho nezaobíde.
  • A posledný rok sa domáce pečenie chleba stalo hitom sociálnych sietí.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Chlieb nad zlato. Spoznajte dejiny a súčasnosť našej základnej potraviny
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

Amatérski pekári sa na nich predháňajú v tom, komu sa podarí najkrajší bochník. Chlieb sa vedľa streamovaných televíznych kanálov stal pre mnohých stredobodom koronavírusovej zábavy.

​Ešte pred pár desaťročiami s ním však bola spojená hlavne tvrdá práca a povinnosť, ktorej sa nedalo len tak vzdať. A bochník mal až posvätný status. Chlieb totiž nie je a vlastne ani nikdy nebol len základnou potravinou nevyhnutnou na prežitie.

Vždy sa s ním spájala aj symbolika a pravidlá prípravy, uchovávania i konzumácie, nech už je jeho podoba akákoľvek, teda je to bochník, placka či bageta. Isté je jedno: bez chleba sa ako ľudstvo len tak nezaobídeme, nech už sú vstupné suroviny či spôsob jeho výroby akékoľvek.

Vôbec prvý chlieb s kváskom jedli pravdepodobne starí Egypťania a považovali ho za jednu z najdôležitejších potravín vôbec. Od nich remeslo prevzali Rimania a od tých ich potom odkukali Galovia a tiež Slovania, ktorí chlieb piekli s pomocou pivných kvasníc.

Práve od starých Slovanov tiež pochádza dodnes zachovaný zvyk vítať hosťa chlebom a soľou. V čom sa však chlieb, ktorý aj dnes berieme ako takmer samozrejmú súčasť jedálnička, zmenil oproti tomu, aký jedli naši predkovia? A čo vlastne odlišuje náš bochník od chlebov vo zvyšku Európy?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk