StoryEditor

Bratislava je bezpečné a stabilné mesto, milujeme to tu, tvrdia majitelia novej reštaurácie Latinas

22.02.2021, 11:22
Ona je energická Brazílčanka, on pohodový Argentínčan. Spolu žijú v Bratislave a vedú typickú latinskoamerickú reštauráciu Latinas.

Pandémia dáva gastrobiznisu poriadne zabrať. No aj v tejto náročnej situácii vznikajú v hlavnom meste nové koncepty. Jedným z nich je aj reštaurácia Latinas v okolí autobusovej stanice na Mlynských Nivách.

Založili ju partneri Barbara Lima a Lucas Martinez. Ona pochádza z brazílskeho Sao Paolo, on z argentínskej metropoly Buenos Aires.

"V roku 2016 dostal môj otec pracovnú ponuku z Košíc. Rozhodla som sa, že tu budem študovať, a Lucasovi som povedala: Sťahujem sa na Slovensko, chcem byť bližšie pri rodine," opisuje nám svoju cestu z Latinskej Ameriky do Bratislavy Barbara.

"Keď som prišla do Košíc, tak bolo mínus dvadsať stupňov Celzia, to bol pre mňa šialený zážitok."

Peter Mayer

Lucas neváhal ani chvíľu, sťahovanie sa do Európy za priateľkou bral ako dobrú príležitosť zažiť niečo nové. "Mal som našetrené peniaze a prvý mesiac som si užíval prázdniny. Potom som sa zamestnal ako kuchár v reštaurácii El Gaucho v Bratislave."

Slovensko je náš nový domov

Obidvaja priznávajú, že sa do Slovenska okamžite zamilovali. "Najdôležitejšie pre mňa bolo, že Slovensko je absolútne bezpečná krajina. Bratislava je pokojné, stabilné, bezpečné miesto. S Brazíliou sa to ani nedá porovnať," hovorí s nadšením Barbara.

Lucas dopĺňa, že oproti Buenos Aires je tu život pomalší, nik sa nikam neponáhľa. Keďže obidvaja milujú dobré jedlo, našu krajinu spoznávajú aj cez kuchyňu.

A opäť si ju nevedia vynachváliť. Barbara je presvedčená, že Slováci varia najlepšie polievky na svete. "Za kapustnicu by som dala aj život. Milujem aj kapustové strapačky."

Jej partner zase u nás spoznával čaro cesnaku, ktorý podľa neho dávame do každého jedla. "Keď som videl plný tanier cesnakovej polievky, tak som sa skoro zbláznil." Obidvaja zhodne tvrdia, že im tu naozaj chutí všetko a v Bratislave našli svoj nový domov.

Slovákov učíme jesť empanady

Minulý rok sa odhodlali k veľkej zmene. Lucas, tak ako hádam každý kuchár, túžil po vlastnom biznise. Vo svojej reštaurácii chcel zúžitkovať skúsenosti, ktoré nazbieral doma v hoteli Four Seasons aj v bratislavskom podniku El Gaucho.

"Videl som, že Slováci ohromne milujú pizzu, a zdalo sa mi, že by im mohli chutiť aj naše empanady. Cesto je veľmi podobné pizzovému a rovnako aj náplň, ktorá môže byť mäsová, zeleninová, syrová alebo aj sladká."

Peter Mayer

​Práve toto tradičné latinskoamerické jedlo dominuje ich reštaurácii Latinas, ktorú otvorili v novej biznis štvrti na Mlynských Nivách. Empanády Slováci podľa sympatických majiteľov vôbec nepoznali, no všetko nasvedčuje tomu, že si ich už stihli obľúbiť.

"Empanada je tradičné latinskoamerické jedlo. Je podobné ako vaše pirohy alebo talianske ravioly. Každá krajina má svoje špecifické náplne a spôsob prípravy. Iné empanady sa robia v Brazílii, iné v Mexiku," opisuje Barbara.

Reštaurácia Latinas je zaujímavým gastronomickým meeting pointom pre Argentínčanov či Brazílčanov, ktorí žijú v Bratislave. Postupne ju objavujú aj domáci.

Pravda ale je, že ju neotvorili v ideálnom čase. Okolité kancelárske budovy sú takmer prázdne, ľudia sú na home office, reštaurácia funguje iba ako výdajňa.

"Nevieme sa dočkať chvíle, keď budeme môcť normálne otvoriť a privítať priamo v našich priestoroch hostí. Táto situácia je pre nás veľmi zložitá."

Budeme sledovať, ako sa bude tejto novej reštaurácii dariť. Ich poctivé latinskoamerické jedlo je rozhodne príjemným osviežením gastronomickej scény. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:00