Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
13.02.2021, 00:00

Nebezpečné jedlo: Aké choroby si môžeme privodiť zdanlivo neškodnými potravinami?

  • Bez jedla by náš život nebol možný. No občas nás oň dokáže aj pripraviť.
  • Zriedka nečakane a náhle, oveľa častejšie nebadane a postupne.
  • Na čo sa sústrediť, aby mala naša strava bližšie k lieku ako k jedu? Akých potravín sa vyvarovať úplne a pri ktorých zostávať obozretný?
  • Prinášame vám rady odborníkov aj výsledky najnovších vedeckých štúdií.
Nebezpečné jedlo: Aké choroby si môžeme privodiť zdanlivo neškodnými potravinami?
Zdroj: Dreamstime

Na srdci med a v ústach jed. Žiaľ, v státisícoch slovenských domácností je táto na hlavu pretočená ľudová múdrosť realitou. V podobe presolených polievok, nezdravých margarínov, topených syrov či sladených nápojov. Obvykle servírovaných z lásky.

​Kým o mnohých potravinách či aditívach je notoricky známe, že viac než zdraviu prospievajú našim chuťovým pohárikom, niektoré dodnes klamú imidžom. K mimoriadne dômyselným prestrojencom patria napríklad müsli tyčinky či agávový sirup.

Ak raz celoeurópsky či nebodaj celosvetovo vstúpi do platnosti NutriScore, systém farebného značenia potravín z pohľadu zdravia, vyvinutý a potvrdený v roku 2017 nezávislým výskumným tímom Equipe de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle, problém sa z veľkej časti vyrieši.

Nateraz však nechajme zaznieť hlasy jednotlivých lekárov a vedcov a spravme si malú potravinovú revíziu.

Pozor na bobule a klíčky

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk