Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
24.12.2020, 10:00

Prečo má vianočný kapor úplne inú chuť ako kapor počas bežného roku?

Prečítajte si rozhovor s Petrom Martákom, odborníkom a predajcom rýb.

Prečo má vianočný kapor úplne inú chuť ako kapor počas bežného roku?
Zdroj: Dreamstime

Je kapor stále slovenskou vianočnou rybou číslo jeden?

​Áno, stále je to pred Vianocami najpredávanejšia ryba. Oproti minulým rokom však predaj kapra výrazne poklesol. Do roku 1989 absolútne dominoval, potom sa však začali dovážať mnohé nové druhy rýb a spotreba kaprov klesla.

Prečo podľa vás v mnohých rodinách neprichádzajú do úvahy sviatky bez vyprážaných kaprích podkovičiek?

Je to dlhoročná tradícia. Vianočný kapor má úplne inú chuť ako kapor počas bežného roku. Ryby sa po vylovení dajú do sádok, kde vôbec nežerú, a tým strácajú značné percento tuku.

Tým, že je tam studená voda, svalovina ryby je pevnejšia. Ak by ste si kapra ulovili napríklad v lete, bude mať mäkké, blatové mäso a tým „bahnom“ bude aj cítiť. Pri sádkovaných rybách sa táto pachuť bahna stráca. Vianočný kapor je jednoducho chutnejší.

Ako si teda vybrať dobrého kapra, čo by sme si mali všímať pri predajných kadiach?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk