Anatolij: Kapra som ani nejedol, toho na Vianoce nemávame. Andrej: Ku kaprovi sa neviem neviem vyjadriť. Michal: Pri tomto jedle vám veľa nepoviem, keďže sme vegetariáni.Pixabay
StoryEditor

Sú ryby naozaj zdravé? Prinášame benefity a riziká

23.12.2020, 23:00
Odporúčajú ich azda všetci lekári a výživoví poradcovia, no napriek tomu v sebe skrývajú aj mnohé nástrahy a riziká. Sú ryby pre nás viac liekom alebo jedom?

Sú chutné, obsahujú množstvo živín, kvalitných bielkovín, jódu, minerálov a najmä omega-3 mastných kyselín. Môžu znížiť riziko infarktu aj mŕtvice, pre mozog sú doslova „elixírom mladosti“.

Odporúčajú ich azda všetci lekári a výživoví poradcovia, no napriek tomu v sebe skrývajú aj mnohé nástrahy a riziká. Sú ryby pre nás viac liekom alebo jedom?

​Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý, štíhly v páse, hovorili si už naši predkovia. Napriek tomu, že nepoznali výsledky svetových vedeckých štúdií, bolo im jasné, že ryby sú pre nich prospešné a nepriberá sa z nich tak ako zo slaniny.

Keď sa počas pôstu zriekali mäsa a mliečnych výrobkov, ryby v ich jedálničkoch stále zostávali. Podľa aktuálnej správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo je konzumácia rýb vo svete na rekordných hodnotách.

Priemerný obyvateľ planéty zje ročne 20,5 kilogramu. K nárastu prispel rozmach chovu rýb v takzvaných akvakultúrach v moriach či rybníkoch. K nadmernému lovu momentálne dochádza najmä v Stredozemnom a Čiernom mori, kde sa vyloví viac rýb, ako pribudne, čo vedie k ekologickej nerovnováhe.

Najviac rýb zjedia obyvatelia Bangladéša, Ghany, Indonézie, Kambodže, Sierra Leone či Srí Lanky. Slovákom však veľmi nechutia.

Radšej máme hydinové a bravčové

Úrad verejného zdravotníctva dlhodobo skúma naše stravovacie zvyky. „V porovnaní s rokmi 2016 a 2019 klesá konzumácia čerstvých rýb, pričom respondenti uprednostňujú skôr výrobky z nich ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb,“ potvrdila vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia úradu Iveta Trusková.

Ešte pred štyrmi rokmi vyše päť percent ľudí potvrdilo, že ryby alebo rybie výrobky jedia každý alebo každý druhý deň. V roku 2019 sa takto vyjadrilo iba 2,3 percenta.

„Na základe prieskumu sme zistili, že respondenti skôr preferujú konzumáciu výrobkov z rýb ako konzumáciu rýb čerstvých, respektíve mrazených. Oproti roku 2013 tiež klesá konzumácia čerstvých rýb konzumovaných jeden až dvakrát mesačne.“

Úrad verejného zdravotníctva zistil, že radšej ako ryby jeme hydinu alebo bravčovinu, ktoré sú lacnejšie.

„Situáciu môžu ovplyvňovať  aj vyskytujúce sa informácie o ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Obyvateľov Tampy Bay budí hlasné bubnovanie, prichádza od mora. Ide o výzvu k milostnému aktu 04 - Modified: 2024-03-04 10:40:51 - Feat.: - Title: Čaká ťa výlet a rád si užívaš nové reštiky? V tento deň by si si za žiadnych okolností nemal objednávať rybu 05 - Modified: 2024-01-16 08:19:34 - Feat.: - Title: Ani si neuvedomujeme, aké sú dôležité. Čo by sa stalo, keby všetky ryby v oceánoch zmiznú?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:10