Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinySú chutné, obsahujú množstvo živín, kvalitných bielkovín, jódu, minerálov a najmä omega-3 mastných kyselín. Môžu znížiť riziko infarktu aj mŕtvice, pre mozog sú doslova „elixírom mladosti“.
Odporúčajú ich azda všetci lekári a výživoví poradcovia, no napriek tomu v sebe skrývajú aj mnohé nástrahy a riziká. Sú ryby pre nás viac liekom alebo jedom?
Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý, štíhly v páse, hovorili si už naši predkovia. Napriek tomu, že nepoznali výsledky svetových vedeckých štúdií, bolo im jasné, že ryby sú pre nich prospešné a nepriberá sa z nich tak ako zo slaniny.
Keď sa počas pôstu zriekali mäsa a mliečnych výrobkov, ryby v ich jedálničkoch stále zostávali. Podľa aktuálnej správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo je konzumácia rýb vo svete na rekordných hodnotách.
Priemerný obyvateľ planéty zje ročne 20,5 kilogramu. K nárastu prispel rozmach chovu rýb v takzvaných akvakultúrach v moriach či rybníkoch. K nadmernému lovu momentálne dochádza najmä v Stredozemnom a Čiernom mori, kde sa vyloví viac rýb, ako pribudne, čo vedie k ekologickej nerovnováhe.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 92% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.