StoryEditor

Robíte si zásoby? Na konzervy a cestoviny zabudnite. Odborníci radia, na čo by ste sa mali sústrediť

20.12.2020, 23:00
Autor:
apeape
Dôležité je vopred si naplánovať, čo budeme konzumovať a takisto brať pri nákupoch ohľad na výživovú hodnotu potravín.

Múka, ryža, cestoviny, konzervy. Sociálne siete ešte v prvej vlne pandémie koronavírusu zaplavili fotografie prázdnych regálov v obchodoch s potravinami. Teraz však vrcholia prípravy na vianočné sviatky a mnohé obchody sa zatvorili.

Bezbrehé nakupovanie nie je východisko

V obchodoch by sme mali nakupovať len to najnutnejšie. Preto v uplynulých dňoch mnohí bezhlavo útočili na obchodné domy a prevádzky s cieľom zásobiť sa na nasledujúce obdobie najdôležitejšími potravinami, ale aj dobrotami, ktoré ku sviatkom neodmysliteľne patria.

Čo sa však týka samotného systému nakupovania, je užitočné naplánovať si stravovanie vopred a teda aj suroviny, ktoré budete na konkrétne jedlá potrebovať. Budete presne vedieť, čo potrebujete, aj kde to v obchode hľadať.

"Strávite tam menej času, to znamená, že vás čaká aj menej stresu. Zároveň si netreba robiť ťažkú hlavu v prípade, že niektoré z potravín v daný moment nenájdete. Vždy viete nájsť inú alternatívu, treba sa na to len vopred pripraviť. Tým, že si spravíte nákupný zoznam, zároveň zamedzíte impluzívnemu a zbytočnému nakupovaniu, ktoré ľudia v poslednej dobe praktizujú za účelom predzásobovania sa v prípade výpadkov potravín. Tým udržíte pod kontrolou nielen plytvanie potravinami, ale aj samotné výdavky,“ prezradil pre HN úspešný slovenský šéfkuchár Michal Kordoš.

Pozor na cestoviny

Vianoce sú však obdobím, keď si takmer každý dopraje, aj to, čo by nemal, to sa týka aj obľúbených sladkostí. Na tie by sme si však mali dať špeciálne pozor, upozorňuje výživový poradca Martin Škába pre portál Lidovky.cz. Ten neodporúča skupovať cukrovinky, sladké nápoje a sladké mliečne výrobky, nie sú totiž dobré pre imunitu.

Avšak aj napriek tomu, že samotné sacharidy nie sú pre telo nevyhnutné, väčšina z nás nakupuje potraviny, ktoré ich obsahujú vo zvýšenej miere. Týka sa to najmä pečiva, ryže a cestovín. Ako pri všetkom, aj tu treba uvedomiť, že v malom množstve nie sú problémom, ideálne by však bolo zamerať sa napríklad na hráškové alebo šošovicové cestoviny.

Pri trvanlivých potravinách odporúča Škába zamerať sa skôr na tie, ktoré obsahujú dostatok vlákniny. Konzerva síce vydrží dlhšie ako cibuľa, ale aj tú môžete mať doma pomerne dlho.

"Vláknina slúži ako základná makroživina dôležitá pre zdravie nášho črevného prostredia, čo je centrum imunitného systému. Ak teda chcem posilniť imunitu, odporúčam zvýšiť spotrebu zeleniny, najlepšie ako prílohu ku každému jedlu."

O ktoré potraviny konkrétne ide a ktoré by mali tvoriť gro nášho nákupného zoznamu si pozrite v galérii:


​Rada na záver: Ako má vyzerať denný príjem?

"V dnešnej dobe je aj v supermarketoch široký výber kvalitných, trvanlivých potravín z oblasti sacharidových príloh - quinoa, proso, pohánka, hráškové cestoviny, cestoviny z červenej šošovice, amarant, zmesi na kaše, fazuľa, hrach, šošovica. Niektoré supermarkety majú aj kvalitné celozrnné ražné kváskové pečivo, ktoré si môžem doma zamraziť. Tieto prílohy sú určite vhodné, ale je potrebné si uvedomiť, že by mali byť maximálne štvrtinou taniera. Zvyšok je zelenina, oleje a tuky a kvalitné bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, kvalitné syry),“ vysvetľuje Škába.

"Ak uvažujem nad denným príjmom, určite by ste mali skonzumovať napríklad pol balíčka mandlí a vlašských orechov denne, rozhodne zhruba štyri lyžice panenského olivového oleja (acidita 0,2), alebo aj lyžicu kokosového oleja, prípadne ghí, na ktorom sa dá výborne variť. Maslo alebo masť môžete do jedálnička zaradiť tiež, ale maximálne lyžicu denne," dodáva na záver odborník na výživu.

01 - Modified: 2020-12-15 22:01:04 - Feat.: 0 - Title: Lekár a odborník na stravovanie prezradil, prečo diéty nemajú zmysel aj čo robí z bryndze superpotravinu
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:21