StoryEditor

Návod na spokojný život? Stačí sa jeden deň v týždni prejedať, odkazuje populárna Nemka

03.12.2020, 15:30
Autor:
bibbibipip
Čo hovorí na tento spôsob životosprávy odborníčka?

Dvadsaťpäťročná Livia Adamsová z Nemecka prišla na to, ako si udržať dokonalú postavu, ale zároveň si dopriať všetky chutné, aj keď často nezdravé nezdravé jedlá, ktoré miluje.

Šesť dní v týždni cvičí a zdravo sa stravuje. Siedmy deň si dáva jedlá z rýchleho občerstvenia, oddychuje a povaľuje sa. "Funguje to skvelo," hovorí.

Drastická zmena

Celý jej príbeh a cesta za týmto štýlom života sa začala v čase dospievania. V tom období mala psychické problémy a skĺzla až k poruche príjmu potravy.

Počítala si denný príjem kalórií a nikdy neprekročila hranicu šesťsto kalórií. Ideálny príjem pre človeka sa však pohybuje medzi 1 500 až 2 000 kalóriami denne.

Ona však mala pocit, že je tučná, tak si ich príjem znížila a kontrolovala si ho cez aplikácie. K tomu ešte pridala intenzívne cvičenie. V škole jej totiž niekto povedal, že je bacuľatá, a od tej doby riešila len to, ako schudnúť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Livia Adams (@livia_adams_)

"Padla som do depresií, z ktorých som sa ťažko dostávala. Vtedy som si uvedomila, že by som mala nájsť zmysel života a niečo, z čoho by som sa mohla tešiť. Chcela som opäť zažiť potešenie z jedla," prezradila pre portál Mirror.

Verejnosť inšpiruje jedením

Rozhodla sa, že vždy v deň, keď si dopraje všetky jedlá, na ktoré má chuť, nakrúti jedno video, ktoré to zaznamená. Cieľom má byť podpora dievčat, ktoré sa boja také jedlá konzumovať.

Začala ich nahrávať na YouTube a čoskoro mala stovky, neskôr tisíce odberateľov, ktorí jej ďakovali za to, že im niekto ukázal, ako milovať jedlo.

"Každý týždeň mám deň, kedy si užívam jedlo. Pokojne zjem aj deväťtisíc kalórií a je mi to jedno. Na raňajky som schopná si dať šesť šišiek, na obed potom burger, hranolky a pizzu. Na desiatu si doprajem čipsy a sladkosti a večer čokoľvek, čo ma napadne. Pokojne aj mliečny sladký kokteil," pokračovala.

Je si vedomá toho, že je to pre jej telo zrejme veľký šok, keď cez týždeň sa stravuje zeleninou, ovocím a neprejedá sa. Sama však hovorí, že sa takto cíti šťastná a nemá psychické problémy.

"Uvedomila som si, že je dôležité neriešiť, čo si o vás myslia ostatní. Pre mňa je dôležité, aby som bola šťastná ja a nepotrebujem robiť šťastné svoje okolie," myslí si.

Podporuje ju v tom aj jej partner, ktorý rovnako ako ona raz týždenne porušuje svoje diétne pravidlá a spoločne s ňou navštevuje reštaurácie, kde sa prejedá.

Reprofoto, Instagram/livia_adams

"Život je krásny a zaslúžime si, aby sme boli spokojní a robili veci, ktoré nám sú príjemné. Predovšetkým myslite na svoje šťastie a potom až na ostatných," uzatvára.

Názor odborníka

Nakoľko je tento spôsob životosprávy dosť agresívny a môže vyvolávať obavy o dopad na zdravie človeka, ktorý sa riadi radami mladej Nemky, rozhodli sme sa spýtať sa na názor odborníčky.

Tou je Monika Tělupilová, ktorá je nutričnou terapeutkou s dlhoročnými skúsenosťami. Jej názor znie jasne:

"Nemyslím si, že je to úplne ideálny spôsob fungovania, ale môže byť určitým kompromisným riešením. A ak to tak slečne vyhovuje, funguje jej to a drží si tak poruchu príjmu potravy pod kontrolou, prečo nie. Niekto potrebuje mať pocit, že si môže v konkrétny deň povoliť a dopriať aj menej vhodné jedlo, bez toho, aby z toho mal výčitky. Bez definovania konkrétneho dňa by to asi v tomto prípadne nefungovalo."

01 - Modified: 2020-11-26 14:22:53 - Feat.: 0 - Title: Ktoré naše bežné potraviny majú vlastnosti superpotravín a aký pohyb je prekvapivo najúčinnejší?
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:49