Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.11.2020, 00:00

Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu

  • K jeseni a čerstvej úrode jabĺk patrí ako máloktorý dezert.
  • Prvý dochovaný recept na ňu pochádza zo 17. storočia, ale pripravovala sa už skôr – a na obľube, bez ohľadu na štátne hranice, nestráca ani dnes.
  • Aké sú najrôznejšie varianty a kde sú majstri v jej príprave?
Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu
Zdroj: Shutterstock

Azda všetky národy niekdajšieho Rakúsko-Uhorska ju považujú za svoju. Pre Rakúšanov je to Apfelstrudel, pre Maďarov Almas rétes a pre Slovincov jabolčni zavitek.

​Poliaci ho poznajú ako strudel jabłkowy a Chorváti čoby štrúdla od jabuka. Česi ho nazývajú štrúdl a my štrúdľa. Vlastné pomenovanie má aj v taliančine, a to Strudel di melie, lebo k monarchii patrili dlhé desaťročia aj Benátsko a Lombardia, a pre Rumunov je to zas strudel cu mere.

Ale kde sa vlastne vzala a čo môže za to, že sa stala gastronomickým rodinným striebrom hneď v niekoľkých krajinách?

Dionýzove jablká

Základnou surovinou na štrúdľu vo všetkých krajinách bývalej monarchie sú jablká, hoci každý z národov má aj svoje vlastné vylepšenia a varianty tohto pokrmu, vrátane tých slaných.

„Pre Maďarsko je typická štrúdľa maková s orechmi, teda okrem jablkovej, ktorá sa tam robí naozaj dlhá. V Bavorsku, Sliezsku či v Sudetoch sa predtým piekla maková z nepomletého maku. Pre Dolné Rakúsko sú typické štrúdle s náplňou z hrozna alebo marhúľ, tirolská zase mala náplň z orechov, mandlí, fíg, hrozienok a citrónovej kôry. V Bavorsku bola obľúbená štrúdľa zo zemiakového cesta a sladkej zemiakovej náplne, Slovensko prispelo tvarohovou štrúdľou s višňami,“ vysvetľuje Kamila Svobodová, kurátorka ovocinárstva a vinárstva valtického Múzea vinárstva, záhradníctva a krajiny.

Všade, bez ohľadu na štátne hranice, však platí, že základnou náplňou závinu sú jablká. Práve tieto plody, ktorých pravlasťou je s najväčšou pravdepodobnosťou oblasť Zakaukazska, Iránu a západného Turkestanu, sa počas storočí stali samozrejmou súčasťou kuchyne v celej Európe.

Prvými cielenými pestovateľmi jabĺk na starom kontinente boli zrejme Gréci.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk