Jeho umývanie je podobne nebezpečné ako umývanie hydiny. Pri červenom mäse však existuje ešte jedno riziko. A to je pridávanie vlhkosti. "Pridaná vlhkosť počas umývania vytvorí paru, ktorá ovplyvní aj jeho chuť," varuje Sieden. Mäso radšej uvarte alebo ak ho chcete zbaviť vlhkosti použite na to papierovú utierku, nezabudnite však dostatočne umyť kuchynské povrchy. Ak plánujete mäso marinovať, americký Úrad pre bezpečnosť a inšpekciu potravín (United States Department of Agriculture ďalej len USDA) ho odporúča nechať v chladničke. Dávajte ale vždy pozor, aby ste zabránili krížovej kontaminácii tekutinou, v ktorej sa mäso nachádzalo.Pixabay
StoryEditor

Tieto bežné potraviny nám škodia viac, ako sme si mysleli, dokazuje nová štúdia

11.11.2020, 17:00
Autor:
ipip
Nedávna štúdia potvrdila, že potraviny, ktoré v tele zvyšujú riziko zápalov, majú ešte jednu odvrátenú stránku.

Je známe, že zápal stojí v pozadí mnohých ochorení, dokonca podporuje starnutie. Existujú potraviny, ktoré tento proces podporujú a preto by sme sa im mali vyhýbať, respektíve prijímať v obmedzenej miere.

Nové zistenia

Nedávna štúdia však potvrdila aj ďalší znepokojujúci fakt. Tieto potraviny môžu zvyšovať aj riziko kardiovaskulárnych chorôb a mŕtvice. Zistenia boli zverejnené v časopise Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Do spomínanej štúdie bolo zapojených viac ako 210-tisíc účastníkov, ktorí každé štyri roky absolvovali prieskum, v ktorom mali uviesť zoznam toho, čo bežne konzumujú, uvádza portál NDTV Food.

„Zistili sme, že stravovacie návyky, ktorých súčasťou sú častejšie zápalové reakcie, súviseli so zvýšeným výskytom kardiovaskulárnych chorôb,“ uviedla Jun Liová, hlavná autorka štúdie a vedecká pracovníčka z Harvard T.H. Chan School of Public Health, čo je škola verejného zdravia na Harvardskej univerzite v Bostone, v štáte Massachusetts.

Dodáva, že štúdia patrí medzi prvé, ktoré našli prepojenie medzi zápalom spôsobeným stravou a dlhodobým rizikom kardiovaskulárnych chorôb.

Kritické potraviny

Vedci v tejto súvislosti zverejnili aj zoznam potravín, ktorým sa človek musí vyhýbať alebo ich aspoň konzumovať v obmedzenom množstve.

O ktoré ide? Poznáme ich veľmi dobre. Je to najmä červené mäso, spracované mäso (napríklad obľúbené údeniny) alebo sladené nápoje. Poďme si ich však priblížiť:

  • Rafinované cukry: Rafinovaný cukor môže viesť k zápalu v tele, čo môže ďalej negatívne pôsobiť proti prospešným účinkom iných zdravých a výživných látok.
  • Rafinované zrná - To sú také, z ktorých sa odstránili otruby a baktérie, avšak aj s ich celkovou nutričnou hodnotou. Ochudobnené sú najmä o prospešnú vlákninu a prenesené "do kuchyne" si rafinované zrná predstavíme ako biely chlieb či biele cestoviny. Odporúča sa siahnuť po celozrnných výrobkoch.
  • Vyprážané jedlá: Čiže napríklad hranolky, burgre alebo obľúbené rezne. Majú vysoký obsah tukov a môžu viesť k zdravotným problémom.
  • Sladké nápoje: Ďalšia potravina s vysokým obsahom tuku a pridaného cukru, patria sem malinovky, sladké nápoje alebo džúsy.
  • Červené mäso: Je jednou z prvých potravín, ktorej sa odborníci na zdravie odporúčajú vyhnúť. Jeho zvýšená konzumácia súvisí so zdravotnými problémami ako sú cukrovka, srdcové choroby, obezita, okrem toho má vysoký obsah tuku a môže viesť k zápalom v tele.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:36