Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Absolútny unikát medzi slovenskými potravinami: Podceňujeme ho, týmto však poráža konkurenciu

28.10.2020, 12:05
Má priaznivý vplyv na kosti, vlasy, stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi, napomáha v prevencii mnohých civilizačných chorôb.

Je neprávom podceňovanou superpotravinou. Semená maku siateho pritom priaznivo pôsobia na ľudský organizmus a ich účinky prekonajú aj toľko ospevované chia semienka. Navyše ide o tuzemskú plodinu.

Podceňovaná superpotravina

Mak je absolútne unikátny svojím zložením: je mimoriadne bohatým zdrojom vápnika, ale obsahuje aj veľa železa, horčíka, zinku, medi, vitamínu E a vitamínov skupiny B, omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín či vlákniny.

Má priaznivý vplyv na kosti, vlasy aj nechty, stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi, napomáha v prevencii kardiovaskulárnych chorôb, osteoporózy, depresie aj ďalších civilizačných chorôb.

Prispieva k posilneniu imunity, uvoľňovaniu kŕčov, odbúraniu stresu, zlepšeniu pamäti aj nálady. A ak veríte na jeho omamné účinky vplyvom ópia, premyslite si to.

Jesť buchty, koláče či rezance s makom nie je niečo ako návšteva ópiového brlohu. Aj keď mak naozaj obsahuje mnoho ópiových alkaloidov, z ktorých najznámejší je morfín, vyskytujú sa iba v niektorých častiach rastliny, najviac v makovici a v stonke pod ňou, v semenách nie.

Rôzne odrody sa líšia aj obsahom alkaloidov. Je potrebné rozlišovať najmä mak potravinársky a mak priemyselný, teda farmaceutický.

Pre výrobu liečiv sú určené odrody s vyšším obsahom alkaloidov a spracováva sa z nich tzv. makovina, teda spomínaná makovica a časť stonky.

Na konzumáciu sa pestujú odrody s nižším obsahom alkaloidov a využívajú sa z nich iba semená. Tie síce môžu byť ľahko kontaminované prachovými časticami z makoviny - pri ručnom zbere je to menej ako pri zbere kombajnom, avšak normy na obsah alkaloidov sú veľmi prísne. Niet sa čoho báť.

Mak určite vyberajte lokálny

V našej oblasti sa pestujú výhradne potravinárske odrody (najmä modrosemenné). Farmaceutický mak sa k nám dováža z iných krajín a nesmie byť využívaný v potravinárstve.

Niektorí ho však nelegálne primiešavajú do jedla, pretože je lacnejší. Tomu sa vyhnete, ak budete kupovať iba tuzemský mak. Kvalitný mak nakupujte najlepšie priamo od pestovateľov, ktorí predávajú aj v malom, nájdete ich aj na internete.

V obchodoch hľadajte mak so slovenským označením na obale, prípadne žiadajte predajcu, aby ho objednali.

Zaujímavosti:

  • Najstaršie stopy využívania maku pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kristom z oblasti Stredomoria.
  • Na území Česka a aj Slovenska sa mak vo veľkom, ako olejnina, začal pestovať počiatkom 19. storočia po katastrofálnych škodách na olivových plantážach v južnom Francúzsku.
  • Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika a obsahuje ho 12-násobne viac ako kravské mlieko.
  • Nakoľko ide o významný zdroj ópia, je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané.
  • Zo slovenského šľachtenia vznikli odrody Dubník (1985), Gerlach (1990), Albín (1991), Magik (1993), Opal (1995), Bergam (1998), Maratón (2000), Malsar a Major (2002)
  • Najnovšie sa v tomto roku podaril na Prešovskej univerzite úspech: vyšľachtili novú odrodu maku siateho s názvom Azurit.

01 - Modified: 2020-10-28 08:01:54 - Feat.: 0 - Title: Týchto desať potravín si v supermarketoch nekupujte a oblúkom sa im vyhnite
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:12