Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Paleo, raw a vegánstvo. Sú to fungujúce diéty alebo nebezpečné výmysly?

Fungujú tieto diéty alebo ide o hazard so zdravím?

Takmer každý mesiac počujem o ďalšom smere alebo trende vo výžive, ktorý nám má zaistiť zdravie a dokonalú postavu. Novým trendom v stravovaní podliehajú najčastejšie ženy a chorí ľudia, ktorým alternatívne výživové smery sľubujú zmiernenie až vymiznutie ťažkostí.

Návrat ku koreňom

Priaznivci takzvanej paleodiéty sa snažia napodobniť jedálniček našich predkov z doby kamennej. Argumentujú tým, že sme sa geneticky príliš nezmenili, teda prečo by nám nemali vyhovovať rovnaké stravovacie návyky?

Tvrdia, že s príchodom neolitickej revolúcie, kedy "lovci a zberači" začali chovať dobytok a pestovať obilie, teda konzumovať v hojnom množstve sacharidy a lepok, sa začali objavovať civilizačné choroby.

Jedálniček "praľudí 21. storočia" pozostáva z mäsa, vajec, tukov, orechov, morských živočíchov, semienok, húb, zeleniny a trochy ovocia. Paleodiéta zakazuje sacharidové potraviny ako zemiaky a obilie. Na čiernej listine sú aj mlieko, strukoviny, alkohol a priemyselne spracované potraviny.

Jej propagátori vyzdvihujú hlavne preventívne účinky diéty, ktorá údajne chráni pred vznikom a rozvojom cukrovky.

Priemyselne spracované potraviny, cukor a alkohol nikomu ku zdraviu ani štíhlosti neprispejú, ale v tejto diéte bohužiaľ prevažujú negatíva.

Po dlhodobej absencii mlieka v jedálničku hrozia pri návrate k jeho konzumácii zažívacie ťažkosti, vysoké zastúpenie mäsa zas môže viesť k rozvoju kolorektálneho karcinómu, ktorý je podporený nedostatkom vlákniny v strave v dôsledku vynechania obilnín, zemiakov a strukovín.

Ďalšie nevýhody? Konzumáciou zeleniny telu dostatok vlákniny nezabezpečíme. Vysoké množstvo tukov a bielkovín predstavuje záťaž pre pečeň a obličky, cholesterol zase škodí srdcu a cievam.

Negatívom sú aj vyššie výdavky spôsobené vysokým príjmom mäsa a ekologická záťaž plynúca zo živočíšnej produkcie.

A čo sa týka tvrdenia o absencii civilizačných chorôb u našich predkov? Ľudia vtedy umierali oveľa skôr, teda sa u nich mnoho ochorení ani nestihlo rozvinúť.

Zvieratká nie

Opačný prístup zastávajú vegáni, ktorí vynechávajú zo stravy všetky živočíšne produkty. Ľudia sa k tomuto výživovému smeru uchyľujú z etických a ekologických dôvodov, avšak u mnohých zástancov ide o nasledovanie trendu šíriaceho sa po sociálnych sieťach.

Dostatok vlákniny a absencia mäsa v jedálničku prispievajú k nízkemu riziku vzniku kolorektálneho karcinómu.

Hoci sa vegáni hlasno bránia, vegánstvo je veľmi nebezpečné hlavne pre tehotné ženy a deti, pre ktoré môže byť deficit určitých látok v čisto rastlinnej strave fatálny.

Napríklad železo je mnohonásobne lepšie využiteľné zo živočíšnych zdrojov ako z rastlinných. Ponúka sa suplementácia deficitných živín (vitamín B12, železo, jód) vo forme doplnkov stravy alebo konzumácia obohatených potravín špeciálne určených pre vegánov.

Otázkou je, či možno toto stravovanie, kde je potrebné umelo doplňovať určité látky, považovať za zdravé. Problémom môžu byť aj bielkoviny, respektíve ich biologická hodnota.

Kým živočíšne produkty poskytnú plné spektrum aminokyselín, pri rastlinách nie je ich pomer vyvážený. Je tak potreba nad jedálničkom naozaj premýšľať a kombinovať ho, čo je pre laikov zložité.

Riešením by mohla byť občasná pravidelná konzumácia živočíšnych produktov z chovov, kde sa zaobchádza so zvieratami eticky.

Raw

Ak trochu zveličíme môžeme povedať, že aj raw stravovanie je trochu návrat do praveku, do doby, než ľudia začali využívať oheň. Priaznivci tohto štýlu veria, že strava spracovaná pri teplote nad 42 °C je "mŕtva" a zničia sa v nej všetky dôležité živiny.

Bežne sa teda stravujú ovocím, zeleninou, orechy a semienkami. Tepelné spracovanie tu často nahrádza klíčenie, ktoré umožňuje konzumáciu surových strukovín a obilnín.

Živočíšne produkty nie sú vyslovene zakázané, ale sú často vynechávané. Málokto holduje surovému mäsu, vajciam a nebojí sa nepasterizovaného mlieka.

Avšak riziká spojené s vynechaním živočíšnych zložiek potravy sú obdobné ako pri vegánskej strave, okrem toho tu hrozí nižšia stráviteľnosť potravín alebo vstrebateľnosť niektorých živín, ak potraviny neprejdú tepelným spracovaním.

Keď dáme na chvíľu bokom zdravotné účinky, tento štýl stravovania môže čiastotočne vyradiť konzumenta zo spoločenského života, lebo zájsť si s priateľmi na večeru je značne komplikované.

Do úvahy treba vziať aj to, že hlavne v zimných mesiacoch je teplé jedlo oveľa príjemnejšie. Len si to predstavte, že si po dni na svahu nemôžete dať ani čaj na zahriatie alebo pre vás bude už navždy zabudnutá obľúbená ranná káva.

Najlepšou "diétou" tak naďalej zostáva zdravý životný štýl pozostávajúci z pestrej stravy, umiernených porcií a dostatku pohybu.

Jediná zaručene fungujúca metóda pre chudnutie je mimoriadne jednoduchá: kalorický príjem musí byť nižší ako výdaj. Čo vám žiadny alternatívny smer nezaručí.

01 - Modified: 2020-09-10 08:40:11 - Feat.: 0 - Title: Odborníčka na stravovanie: Blíži sa ideálne obdobie. Človek vtedy chudne najľahšie z celého roka
01 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:09