Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.07.2020, 00:00

Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu

  • Kedysi ním prekrývali chuť liekov a varili ho z medu. Neskôr slúžil ako luxusná lahôdka na kráľovských dvoroch.
  • Generácie Sloveniek ho vnímajú ako každoročné postávanie pri hrncoch a hľadelo sa naň aj trochu s dešpektom.
  • V posledných rokoch však zažíva renesanciu a prekypuje netradičnými kombináciami.
  • Takto sa džem, lekvár či marmeláda menili v priebehu tisícročí.
Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

Neviem si bez neho predstaviť palacinky, pečené buchty alebo dobrú sacher tortu. Džem a jemu podobné produkty sprevádzajú ľudstvo od antiky, respektíve možno ešte od skorších čias. Skrátka a dobre odvtedy, čo si ľudia uvedomili, že nadbytok potravy sa dá zakonzervovať.

​A že rovnako dobrým činidlom, ktoré im v tomto úsilí poslúži, je popri soli aj cukor. No dobre, poviete si, ale kde vzali praľudia cukor? Samozrejme, nemali ho (ak nerátame Papuu Novú Guineu, kde domestifikovali cukrovú trstinu už pred vyše desaťtisíc rokmi).

Praveké maľby však dokazujú, že všade, kde sa to dalo, vyberali med divokým včelám. Zistili, že keď doň ponoria orechy alebo kúsky ovocia, nepokazia sa a vydržia oveľa dlhšie. A v chutnejšom stave ako sušené. Dnes už vieme, že je to vďaka osmóze a hygroskopickým vlastnostiam medu, ktorý dokáže vytlačiť a v podstate nahradiť vodu v ovocných bunkách. A kde nie je voda, tam sa nemnožia baktérie spôsobujúce pokazenie.

„Lektvary“ a marmelády

Starovekí Gréci (ale nielen oni) neskôr vypozorovali, že keď povaria kúsky duly s medom, zmes nadobudne rôsolovitú konzistenciu, ktorá sa nie

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk