Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
28.06.2020, 00:00

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík

Ľubomír Valík je profesor potravinovej mikrobiológie, oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín STU v Bratislave.

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík
Zdroj: Reuters

Aké hrozby ľudia pri ovocí a zelenine podceňujú?

Z  hľadiska hodnotenia výskytu nebezpečenstiev musíme odlíšiť konzumáciu zeleniny a ovocia v domácnostiach a vo verejnom stravovaní. Čo sa domácnosti týka, predpokladám, že slovenskí konzumenti sú dosť uvedomelí.

​Problematickejšia situácia môže byť vo verejnom stravovaní, pri predaji alebo konzumácii hotových nakrájaných šalátov uchovávaných dlhší čas v chlade.

V reštauráciách a inštitucionálnych kuchyniach – v nemocniciach, domovoch dôchodcov či študentských internátoch – môžu vznikať problémy pri príjme, uskladnení a manipulácii so zeleninou.

Potenciálne nebezpečná je napríklad krížová kontaminácia. Napríklad ak ide o šaláty, či už zeleninové, alebo ovocné, ktoré sú dlhšie chladené, nemám k nim veľkú dôveru,

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk