Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
28.06.2020, 00:00

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík

Ľubomír Valík je profesor potravinovej mikrobiológie, oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín STU v Bratislave.

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík
Zdroj: Reuters

Aké hrozby ľudia pri ovocí a zelenine podceňujú?

Z  hľadiska hodnotenia výskytu nebezpečenstiev musíme odlíšiť konzumáciu zeleniny a ovocia v domácnostiach a vo verejnom stravovaní. Čo sa domácnosti týka, predpokladám, že slovenskí konzumenti sú dosť uvedomelí.

​Problematickejšia situácia môže byť vo verejnom stravovaní, pri predaji alebo konzumácii hotových nakrájaných šalátov uchovávaných dlhší čas v chlade.

V reštauráciách a inštitucionálnych kuchyniach – v nemocniciach, domovoch dôchodcov či študentských internátoch – môžu vznikať problémy pri príjme, uskladnení a manipulácii so zeleninou.

Potenciálne nebezpečná je napríklad krížová kontaminácia. Napríklad ak ide o šaláty, či už zeleninové, alebo ovocné, ktoré sú dlhšie chladené, nemám k nim veľkú dôveru,

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk