Najmä ak sú vypestované na vlastnej záhradke, bez hnojív a pesticídov alebo len s ich minimálnym množstvom, sú ovocie a zelenina fantastickými zdrojmi látok dôležitých pre správne fungovanie tela. Laboratórne testy ukazujú, že imunitnú reakciu môže ovplyvniť nedostatok niektorých živín, napríklad zinku, selénu, železa, medi, kyseliny listovej, vitamínov A, B6, C a E. Aj keď nie je stopercentne preukázaná priama úmera napríklad medzi chorobnosťou a chýbajúcim zinkom v strave, nie je od veci na prísun všetkých živín dbať. Čo naopak lekári z Harvardovej lekárskej fakulty neodporúčajú, sú "konské dávky" konkrétnych látok či preparátov z lekárne. Napríklad recept na veľký doping vitamínom C, keď na človeka "niečo lezie", nie je vhodný.Pixabay
StoryEditor

Nebezpečné ovocie, voda a zelenina: Ako sa vyvarovať rizík?

Aj nad zeleninou a ovocím visí tieň rizika.

Pandémie či epidémie sú to posledné, o čom máme v ére COVID-19 chuť počúvať. Nič však človeka nepresvedčí rýchlejšie o tom, že aj zo strany najzdravších plodín mu hrozí riziko, než štatistiky nákaz.

​Rok 1996, Japonsko; epidémia po konzumácii bielej reďkovky kontaminovanej Escherichiou coli: 9 578 nakazených, 11 úmrtí. Rok 2011, Nemecko; klíčky senovky gréckej, rovnako kontaminované E. coli; 3 950 potvrdených prípadov, 53 mŕtvych.

To všetko je však nič oproti „melónovej“ epidémii z rovnakého roku v USA, o ktorej v našom rozhovore hovorí mikrobiológ Ľubomír Valík. No – veď sa dočítate.

Naším cieľom nie je šírenie paniky. Bez rizika nie je ani polihovanie v obývačke a rovnako platí, že mäsové a mliečne výrobky majú na konte podstatne viac obetí. A už vôbec nechceme kaziť imidž plodinám, ktorých Slováci jedia trestuhodne málo.

Nehovoriac o tom, ako by väčšine prospelo, keby do svojho pitného režimu zaradili viac obyčajnej vody. K veľkému pozitívnemu A však jednoducho patrí aj malé negatívne B.

Po jablku bolesť hlavy

Veda každý rok prichádza na ich nové zdravotné benefity a svetu konečne začína dochádzať, ako významne sa vláknina ovocia a zeleniny podieľa na dobrom fungovaní čriev.

„Najväčšími nepriateľmi kardiovaskulárnych chorôb sú hrušky a jablká; kapustová zelenina, ako je kapusta, brokolica, žerucha či karfiol; listová zelenina, paradajky a ovocie a zelenina bohaté na betakarotén a vitamín C.

Proti rakovine máme jesť najlepšie kapustovú, zelenú a žltú zeleninu. Proti úmrtiu na všetky choroby je potrebné pridať k predchádzajúcemu zoznamu ešte bobuľové ovocie, varenú zeleninu a zemiaky,“ cituje významných nórskych vedcov ČTK.

Už menej je známe, že v ovocí a zelenine sa vyskytujú aj látky, ktoré môžu vo zvýšených dávkach vplývať na náš organizmus negatívne. „Do tejto skupiny patria napríklad biogénne amíny ako histamín či tyramín,“ píšu vo svojej štúdii z roku 2018 Lucia Bírošová a Zuzana Sirotná z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-05-22 11:27:35 - Feat.: 0 - Title: Ako si pomôcť jedlom? Namiesto liekov skúste potraviny
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 16:47