Pixabay
StoryEditor

Lieči bolesť, posilňuje libido a má množstvo vitamínov. Táto potravina by u vás nemala chýbať

04.05.2020, 13:02
Milujú ju po celom svete, nielen pre jej zdravotné benefity, ale najmä pre jedinečnú chuť.

O čili papričkách napísali celú knihu, o ich účinkoch, o známych i menej známych druhoch, ale tiež pridali zopár vlastných i tradičných cudzokrajných receptov.

"Čili je náš koníček a je to zábava na celý život, akonáhle nahliadnete trochu bližšie, zistíte, že sa vždy môžete ešte niečo nové naučiť, vyskúšať alebo ochutnať," hovorí Magdaléna Havlíková, jedna z autoriek knihy v rozhovore pre portál Lidovky.cz.

Napísali ste knihu o čili, v ktorej sa venujete nielen receptom, ale aj využitiu čili papričiek v ľudovej medicíne. Kde ste pátrali po informáciách?

Na niektoré sme so spoluautorkou Dominikou Wittenberg Gašparovou narazili pri našich zahraničných cestách, ďalšie nám prezradili kamaráti a ich rodinní príslušníci z celého sveta.

No a ako milovníčky čili máme celkom slušnú zbierku zahraničnej literatúry na tému čili a veľa zdrojov je dnes dostupných aj v digitálnej podobe online. Text sme konzultovali aj s odborníkmi - od pestovateľa čili cez odborníčku na americkú kultúru až po lekára.

A ako nám teda môžu byť prospešné?

Čili papričky a v nich obsiahnutý kapsaicín majú antimikrobiálne a antimykotické vlastnosti, pôsobia tak v jedle, ale aj v mastičkách a tinktúrach. Rozširujú dýchacie cesty a uľahčia ich uvoľnenie.

Kapsaicín má tiež povzbudzujúci vplyv na krvný obeh, zväčšuje krvné doštičky, môžete sa po ňom niekedy aj trochu zapotiť, takže sa skvelo hodí pri nachladnutí.

Majú vraj aj pozitívny vplyv na libido, ale aj zmierňujú bolesť...

Áno, súvisí to práve s povzbudením krvného obehu. Liečba bolesti môže znieť paradoxne, ale má to svoju logiku. Kapsaicín natoľko nasýti nervové zakončenia svojimi intenzívnymi vnemami, že sa dočasne "odpoja".

To sa využíva v mastiach aj náplastiach napríklad na boľavý chrbát a stuhnuté kĺby, dokážu ich príjemne prehriať a uľaviť od bolesti. Ale hodí sa to napríklad pri angíne, kedy ostré čili dokáže pomôcť pri bolesti v krku.

Obe rady cestujete. Kde majú podľa vás k čili najvrúcnejší vzťah? A ako je na tom Európa?

Čili veľmi milujú v Mexiku, Peru, Karibiku, Indii, Thajsku, Číne, Indonézii, na Blízkom Východe aj v Severnej a Západnej Afrike. V Európe nepochybne vedie Maďarsko, kde svoju papriku považujú za národný poklad.

Ale v posledných rokoch záujem o čili vzrastá a veľmi populárna je napríklad aj vo Veľkej Británii alebo v Nemecku a škandinávskych krajinách.

Čo najštipľavejšie ste ochutnali?

Úplne najštipľavejší bol extrakt kapsaicínu (9 miliónov SHU - Scovilleho jednotiek štipľavosti), to je naozaj neskutočná a dlhotrvajúca pálivosť, ktorý by som len tak niekomu neodporučila.

Z čerstvých papričiek potom samozrejme tú aktuálne najštipľavejšiu odrodu Carolina Reaper, ktorá dosahuje hodnoty medzi 1,5 až 2 miliónmi. Skúsila som aj papričku Dragons Breath, ktorá ju vraj mala dokonca prekonať, ale úplne ma o tom nepresvedčila. Aj tak je jej meno v preklade Dračí dych viac než priliehavé.

Pestujete papričky?

Samozrejme, je potrebné s nimi začať veľmi skoro, takže tento rok už máme podobne ako väčšina pestovateľov malé sadenice a starostlivo sledujeme predpoveď počasia, aby sme niektoré presunuli do skleníka a na záhradu.

Hovorí sa, že čím viac čili paprička páli, tým je vôňa aj chuť lepšia. Je to pravda?

To je veľmi individuálne a rozhodne to nie je pravidlo. Ak je na vás paprička už príliš, aj tak si arómu príliš nevychutnáte, možno ju ani nestihnete postrehnúť. Väčšina ľudí sa k oceneniu tých pálivejších odrôd musí prejesť, postupne začať s tými menej ostrými, a keď si na ne zvyknú, skúsiť niečo pikantnejšie.

Ale aj veľmi málo pálivej papriky môže mať výbornú ovocnú arómu, navyše šľachtitelia papričky rôzne krížia, aby si zachovali chuť a arómu, ale boli viac alebo naopak menej pálivé.

Spoznáte medzi jednotlivými odrodami rozdiel na prvé ochutnanie?

Niektoré určite, sú naozaj veľmi špecifické, arómy majú od ovocných cez olejovité až po čokoládové a zemité arómy, líši sa aj spôsob akým "pália". Štipľavosť totiž nie je len o intenzite počítanej v Scovilleho jednotkách.

Papričky sa líšia aj tým, za ako dlho začnú v ústach páliť, kde, akým spôsobom a ako dlho to všetko trvá. Ale ja si ich pred ochutnaním väčšinou aj prezriem, alebo sa spýtam, pretože je dobré vedieť, čo môžete očakávať.

Prečo nikdy netreba štipľavosť po papričkách "hasiť" vodou? A čo je najlepšie, keď zjeme niečo, čo je až príliš štipľavé?

Kapsaicín nie je rozpustný vo vode, ale v alkohole a tukoch. Pokiaľ ho teda chcete spláchnuť, je ideálne siahnuť po mlieku, prípadne môžete skúsiť pivo. Neodporúčam však zapíjať čili sladkou limonádou s bublinkami, to by ste mohli ľutovať.

Ak si dáte viac štipľavého, než je vám príjemné, môžete to tiež skúsiť zajesť napríklad paradajkou, banánom alebo chlebom.

V papričkách je v hojnej miere obsiahnutý najmä draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z nich robí drahocenného spojenca pri udržiavaní efektívnosti imunitného systému. Čo ešte obsahujú? A líši sa to podľa druhu?

Čili obsahuje aj vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, ale aj aminokyseliny. Vplyv na konkrétne množstvo niektorých látok, rovnako ako na štipľavosť, majú okrem odrody aj spôsob a podmienky pestovania.

Považujete sa po napísaní knihy za odborníčku na čili papričky, alebo sa ešte musíte učiť?

Za odborníkov by som označila skôr vedcov z inštitútu zameraného na čili na novomexickej univerzite, to sú tie najväčšie kapacity a niektorí ďalší pestovatelia.

Čili je náš koníček a je to zábava na celý život, akonáhle nahliadnete trochu bližšie, zistíte, že sa vždy môžete ešte niečo nové naučiť, vyskúšať alebo ochutnať.

Preto aj milujeme festivaly a podujatia, kde sa o čili rozprávame s ďalšími nadšencami. Radi tiež sledujeme, keď sa v niekom zapáli vášeň pre pikantné chute, to nám vždy urobí radosť a dúfame, že tomu pomôže aj naša kniha.

01 - Modified: 2020-04-28 21:23:34 - Feat.: 0 - Title: Potraviny nepatria len do kuchyne. Táto zmierňuje akné, bolesť svalov a pomáha s trávením
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:20