StoryEditor

Sladká história, ktorá zmenila ľudstvo: Prejdite sa stručnými dejinami cukru

27.03.2020, 23:00
Je prítomný všade, ale bývali časy, keď bol na našich stoloch veľkou vzácnosťou.

Premietli sa v ňom zložité politické dejiny kontinentu. Stal sa zdrojom bohatstva aj komoditou, ktorá prepísala gastronomickú mapu Európy. Reč je o obyčajnom cukre, bez ktorého si len ťažko vieme predstaviť dnešný život.

​Vo chvíľach, keď si ho sypeme do kávy alebo po ňom siahame pri príprave koláčov, len sotva premýšľame nad tým, kde sa vzal a aká bola jeho cesta od vzácnej komodity k úplne samozrejmej potravine.

A pritom dejiny cukru sú plné zaujímavých zvratov a významných míľnikov pre históriu celého ľudstva. Presnejšie povedané, ide o dejiny cukrovej repy. Každý z nás ročne skonzumuje priemerne 38 kilogramov cukru – a prevažná väčšina tohto množstva je cukor z buliev cukrovej repy.

Kde sa vôbec vzala a čo rozhodlo o tom, že práve táto nepríliš vzhľadná plodina bude na začiatku potešenia našich chuťových pohárikov?

Luxusný tovar pre bohatých

Z hľadiska histórie sa cukor, najmä ten repný, stal bežnou súčasťou každodenného života len nedávno. Ešte na začiatku devätnásteho storočia nebol v našich krajinách hlavným zdrojom sladkej chuti.

Wikimedia.org

​Po celé stáročia sa naši predkovia zaobišli bez neho – jednoducho preto, že nebol dostupný. To však neznamená, že by ich jedlo nemohlo byť tiež sladké, len zdrojom tejto príjemnej chuti bolo niečo iné.

„Sladká chuť pokrmov bola veľmi často dodaná ovocím, sušeným ovocím, najmä hrozienkami a jablkami, sirupmi z jabĺk a hrušiek, ale aj zeleninou, najmä mrkvou, alebo medom,“ vysvetľuje antropologička a historička Barbora Půtová, ktorá pracuje v Ústave etnológie Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Sladké neodmysliteľne patrilo k sviatočným pokrmom, hoci z dnešného pohľadu – či skôr chuti – bolo sladké „málo“. „Napríklad s vianočnými sviatkami boli neodmysliteľne spojené vianočné cukrovinky, korenené sušienky, ale aj vianočka, šišky z kysnutého cesta s makom alebo pracharandou (prášok zo sušených hrušiek, pozn. redakcie) a muzika, čo je zvarené sladené ovocie.

Na veľkonočné sviatky stôl dopĺňali judáše, družbance, plnené koláče, mazanec alebo veľkonočný baránok,“ dodáva antropologička.

Bežní, nepríliš majetní ľudia si vystačili s medom a so sladkým ovocím, hoci cukor bol v Európe ako luxusná komodita dostupný už niekoľko storočí.

Tento cukor však nepochádzal z cukrovej repy, ale z teplomilnej cukrovej t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-11-14 08:13:45 - Feat.: 0 - Title: Najobľúbenejšie homeopatikum tvorí kačacia pečeň. Prečo ľudia platia za 100-percentný cukor?
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:25