StoryEditor

Nechceme byť naškrobení a formálni, radšej sme veselí a pohodoví, tvrdí šéfkuchár Sexi dog

27.02.2020, 15:05
Prijali sme pozvanie a išli sme si vyskúšať nové miesto na gastromape hlavného mesta – Sexi dog.

Miesto, kde môžete ísť večer s priateľmi na drink, ale aj na rýchly obed s biznis partnerom. Reštaurácia, ktorá je síce v centre Bratislavy, ale kúsok ďalej od davu turistov.

Príjemné svetlo, útulné farby a moderný dizajn. Reštaurácia Sexi dog má veľké ambície, no chce ich plniť pomaly, postupne, bez zbytočného ruchu. Nové podniky v meste sa už tradične zameriavajú na lokálnosť, sezónnosť a nezabúdajú ani na slovenských remeselníkov.

Aj v tejto reštaurácii si nechali vyrobiť masívne drevené stoly v slovenskej dielni St.Vol, keramika pre servírovanie tak isto pochádza z rúk lokálnych dizajnérov a remeselníkov.

A takto by to podľa šéfkuchára Dušana Platka malo byť aj so surovinami na prípravu jedál. „Otvorili sme v polovici novembra. Odvtedy učíme Slovákov jesť kvalitne a z kvalitných surovín, chceme priblížiť aj obyčajným ľuďom výnimočné gastro.

Netlačíme ceny do výšky, radšej dáme menšiu porciu, aby si ju mohol každý podľa svojich možností dovoliť. Niekto príde raz za týždeň, iný raz za mesiac.“

Šéfkuchár je týpek na pohľadanie. Výrazný, celý potetovaný, no súčasne pokorný a premýšľa nad každým jedlom, ktoré hosťovi ponúkne. Žiaden fine-dinning od Sexi dog neočakávajte, skôr poctivú, nápaditú a originálnu kuchyňu.

Patrik Gubiš

​„Veľmi by sme chceli pôsobiť priateľsky, nie sme naškrobení, formálni ani uhladení, skôr veselí a uvoľnení. Hosť sa v prvom rade nesmie báť vojsť do reštaurácie, môže sa prísť iba pozrieť, nakuknúť, alebo si dať drink,“ hovorí o cieľoch nového podniku.

Kačka s karí a krupicová kaša
Pozvánka na ochutnávku Sexi dog nám prišla do redakcie ešte pred Vianocami. To bol podnik otvorený iba pár týždňov, preto sme im dali dlhší čas na zabehnutie, odskúšanie nového konceptu.

Začiatkom februára sme sa dohodli a prišli. Dušan Platka nás inšpiroval na ochutnávku netradičnej „tresky v majonéze“ a ešte netradičnejšej kačky. Treska bola vlastne pstruh a chutila vynikajúco, bola čerstvá a príjemne ochutená, podávali ju na chlebovom chipse.

Hlavné jedlo boli kačacie prsia s originálnou prílohu v podobe mierne pikantného šošovicového karí s bulgurom, karí a zeleninou. Kombinácia to bola, priznávame, zvláštna, no chutila vynikajúco.

A dezert celý príjemný zážitok zaklincoval. Opäť žiadne ohurujúce, nepredvídateľné kombinácie sa nekonali, skôr klasika, ale skvelo urobená – krupicová espuma s orieškami a čokoládou stála za to.

Sexi dog

„Chceme ponúkať zážitkovú kuchyňu, ale z lokálnych surovín. Dali ste si kačku, ktorá je naším tradičným slovenským jedlom, no pridali sme k nej niečo zvláštne v podobe karí. Aj ku tlačenke dávame kimči, nie obyčajnú cibuľu.

Tresku nerobíme z tresky, ale zo pstruha, pretože chceme pracovať so sladkovodnými, nie s morskými rybami. Ľudia nevedia, čo od nás očakávať, no páči sa im u nás a chutí im,“ pochválil sa šéfkuchár. A dávame mu za pravdu.

Lokálne a sezónne
Posťažoval sa však, že nemôžu pracovať iba so slovenskými produktmi. Domácich farmárov je málo a nedokážu udržať dlhodobo vysokú kvalitu. Preto sa obracajú aj na českých, rakúskych alebo maďarských producentov.

„Hovädzie mäso však musíme doviezť z Južnej Ameriky, lebo tam dosahuje naozaj vysoké štandardy.“ A okrem lokálnosti chcú byť aj sezónni. A to v našom klimatickom pásme nie je jednoduché.

„Je február a začíname s tým mať problém. Nechceme totiž v tejto zimnej sezóne pracovať s paradajkami alebo so zeleným šalátom, robíme len s klasickou zimnou koreňovou zeleninou alebo so zemiakmi.

Po páde komunizmu sa nám zdalo, že všetko je vždy a všade a zabudli sme, že rok má svoje pravidlá, v zime by sme mali jesť ťažšie jedlá a na jar a v lete najmä zeleninu.“

Kuchári pracujú rovno pred očami hosťa, s ničím sa neskrývajú. To isté platí aj pre barovú časť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou podniku. Na svojej dôležitosti naberá najmä s pribúdajúcim hodinami, keď sa Sexi dog z komornej reštaurácie mení na živý koktail bar.

Pod vedením hlavného barmana Stanislava Harciníka vznikajú jednoduché, no do detailov pripravované drinky. „Ľudia chcú zážitok, prídu si k nám užiť, vypnúť od pracovného stresu.

Dávame im priestor, aby zabudli a zároveň sa u nás socializovali, spoznávali ľudí a stretávali sa s priateľmi. V bare nájdete vždy rozmanitú vzorku klientov.“ Do Sexi dog sa nechodia ľudia prioritne opíjať, skôr si vychutnávať kvalitu.

„Fungujeme ako štartovací bar. Ľudia k nám prídu, dostanú dobré jedlo, originálny koktail, pozorný servis. Odštartujú večer a ak majú chuť pokračovať, zamieria ďalej do mesta,“ tvrdí Stanislav Harciník.

Za pozornosť stoja aj nealkoholické koktaily, ktoré vôbec nie sú chudobné a na ich prípravu sa používajú odalkoholizované destiláty. Aj v tomto podniku si dávajú záležať na ekológii a snažia sa využiť všetky zdanlivo nepotrebné ingrediencie, ktoré by mohli smerovať do odpadu.

„Máme sezónne koktaily, spolupracujeme s kuchyňou, používame podobné suroviny, aby sme zbytočne nevyrábali odpad,“ doplnil šéfbarman.

Sexi dog budeme ešte ďalej sledovať. Reštaurácia je iba na začiatku svojej dlhej a určite náročnej cesty k zákazníkom. Vyzerá to tak, že chuť a nadšenie majú, dúfajme, že im vydržia čo najdlhšie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:10