Flickr
StoryEditor

Jedlom najviac plytvá ten, kto žije zdravo, zistila štúdia

17.02.2020, 08:46
Autor:
ČTKČTKipip
Jedlom neplytvajú iba Američania. Podľa Európskej únie končí každoročne v koši 88 miliónov ton úplne zdravotne nezávadného jedla v hodnote 143 miliárd eur.

Nová štúdia publikovaná v American Journal of Agricultural Economics dokázala, že Američania vo veľkej miere plytvajú. Hodnota vyhodeného jedla v krajine dosahuje ročne asi 240 miliárd dolárov (viac ako 221 miliárd eur), uvádza britský denník Daily Mail. Štúdia zistila, že viac plytvajú tí, ktorí sa stravujú zdravšie. Američania vyhadzujú asi 30 až 40 percent jedla. Hodnota vyhodeného jedla pre jednu domácnosť je v priemere 1 866 dolárov (1 721 eur).

Vedci zistili, že tí, ktorí sa stravujú zdravšie, vyhadzujú viac, pretože kupujú viac rýchlejšie sa kaziaceho ovocia a zeleniny ako priemerný človek. Naopak domácnosti, ktoré pri nakupovaní postupujú podľa zoznamu a musia cestovať ďalej, aby sa dostali do supermarketu, majú najnižšie množstvo vyhadzovaných potravín.

Jedlo vyhadzujú majetnejší a zdravšie sa stravujúci

"Naše zistenia zodpovedajú predchádzajúcim štúdiám, ktoré ukázali, že 30-40 percent celkových dodávok jedla v USA skončí neskonzumovaných- a to znamená, že boli vyčerpané aj zdroje využité na vyprodukovanie neskonzumovaného jedla, vrátane pôdy, energie, vody a práce," povedal Edward Jaenicke, profesor poľnohospodárskej ekonómie na Pennsylvánskej štátnej univerzite.

Jaenicke a jeho spolupracovník Yang Yu analyzovali údaje zo 4 000 domácností, ktoré sa zapojili do prieskumu amerického ministerstva poľnohospodárstva o nákupe potravín, známeho pod skratkou FoodAPS.

"Podľa našich odhadov priemerná americká domácnosť vyhodí 31,9 percent jedla, ktoré nakúpi," uviedol Jaenicke. "Viac ako dve tretiny domácností zapojených do našej štúdie vyhodili odhadom 20 až 50 percent nakúpených potravín. Avšak aj tie domácnosti, ktoré plytvajú najmenej vyhodia 8,7 percenta jedla, ktoré nakúpia," dodal.

Dvojica vedcov sa tiež zamerala na rôzne charakteristiky, ktoré môžu zvýšiť alebo znížiť plytvanie potravinami v domácnostiach. Zistili, že so zvyšujúcim sa príjmom stúpa aj množstvo vyhodeného jedla. Viac jedla vyhodia aj tí, ktorí sa stravujú zdravšie a do jedálničku zapoja množstvo ovocia a zeleniny.

"Je možné, že programy povzbudzujúce k zdravej strave môžu neúmyselne viesť k väčšiemu plytvaniu," povedal Jaenicke. "To by mohol byť podnet k zamysleniu sa z politického hľadiska - ako by sme tieto programy propagácie zdravého stravovania mohli vyladiť, aby sme znížili potenciálne plytvanie."

Viac ľudí v domácnosti - menej plytvania

Menšie percento vyhodeného jedla vykazovali domácnosti s väčšou existenciálnou neistotou, a tiež domácnosti s vyšším počtom členov. "Viac ľudí znamená vyššiu pravdepodobnosť, že niekto doje zvyšky," vysvetlil Jaenicke.

Jedným z faktorov je aj veľkosť balenia, v ktorom sa niektoré druhy potravín predávajú. "Dvojčlenná domácnosť nemusí zjesť celú hlávku karfiolu, z ktorej sa potom pravdepodobne časť vyhodí, zatiaľ čo väčšia domácnosť ju pravdepodobne zje celú, najskôr v jedinom jedle," uviedol Jaenicke.

Nielenže je plytvanie jedlom poľutovaniahodné, ale iné štúdie zistili, že životný cyklus vyhodeného jedla značne prispieva k emisiám skleníkových plynov. "Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN je potravinový odpad ročne zodpovedný za zhruba 3,3 gigatony skleníkových plynov. Ak by se hovorili o krajine, išlo by o tretieho najväčšieho producenta CO2 po USA a Číne," dodal Jaenicke.

Plytvanie jedlom je veľký problém aj v Európe

Jedlom neplytvajú iba Američania. Podľa Európskej únie končí každoročne v koši 88 miliónov ton úplne zdravotne nezávadného jedla v hodnote 143 miliárd eur.

Na Slovensku sa zodpovednosť za plytvanie jedlom pripisuje reštauráciám, obchodom s potravinami a výrobcom jedla. Najviac sa však plytvá v domácnostiach. Tie sú zodpovedné až za 53 percent všetkého nespotrebovaného jedla.

Podľa analýz Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ročne vyhodíme približne 100 kg potravín na osobu. Z prieskumu vyplýva, že najčastejšie plytváme čerstvými potravinami a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Najčastejšími dôvodmi pre vyhodenie jedla sú, že začína páchnuť (82 percent) a už nevyzerá pekne (66 percent).

Viac ako polovica opýtaných (56 percent) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené. To poukazuje na fakt, že takmer pätina Slovákov priznáva medzery v správnom skladovaní rôznych druhov potravín, ktoré by zabezpečilo ich dlhšiu životnosť, a tým znížilo zbytočné plytvanie. Jedlo občas vyhodí osem z desiatich Slovákov, ktorí majú doma deti.

Európska únia spoločne s OSN chce do roku 2030 znížiť plytvanie jedlom o päťdesiat percent. Súdiac podľa dát, ktoré majú k dispozícii potravinovej banky a aktivisti, to však je len ťažko dosiahnuteľný cieľ.

01 - Modified: 2012-09-13 20:30:49 - Feat.: 0 - Title: Jedlom plytváme na tony. Aj kvôli zákonom
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:20