Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.02.2020, 00:00

Postrach z tanierov a z chladničky. Odhaľujeme skryté riziká a jedy v bežných potravinách

  • Jedlo je večná téma, ktorá ľudí neprestane trápiť nikdy.
  • Je totiž jedným zo základných stavebných kameňov našej existencie.
  • No rovnako, ako nám môže dodať energiu a potrebné živiny, môže nám aj uškodiť.
  • Kde sú ukryté nástrahy? Aké jedy si vedome či nevedome púšťame do tela. A ktorým sa vieme účinne vyhnúť?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HNmagazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Postrach z tanierov a z chladničky. Odhaľujeme skryté riziká a jedy v bežných potravinách
Zdroj: Dreamstime

Jesť či nejesť? Nuž veru, takto by otázka stáť nemohla, pretože zhruba po troch týždňoch (a možno aj skôr) by úbohý Hamlet klesol k zemi bez života nie zasiahnutý mečom, ale nedostatkom energie. Bez jedla to síce v extréme človek vie zvládnuť vraj aj dva mesiace (samozrejme, podľa stavu jeho tukových zásob a celkovej konštitúcie), no dlhodobé hladovanie určite nie je určite a môže nám nenapraviteľne ublížiť.

​Podobne však aj to, ak si pravidelne doprajeme jedla až priveľa. To síce môže trvať až roky, ale dôsledky v podobe najrôznejších chorôb vrátane kardiovaskulárnych či diabetu nás takisto dobehnú.

Nasledujúce riadky sa však nebudú venovať obezite ani podvýžive, ale rizikám, ktoré so sebou prináša banálne každodenné stolovanie. Pretože mnohé, neraz aj na pohľad zdravé, potraviny v sebe môžu skrývať doslova jedy.

Plesne, nielen ušľachtilé

A začnime tam, kde vládne zdanlivé bezpečie a kam s dôverou ukladáme jedlo, aby nám dlhšie vydržalo. Do chladničky. Samozrejme, bol to obrovský vynález, pretože nám umožňuje prakticky po celý rok prístup k čerstvým potravinám.

Ešte pre našich starých rodičov bolo nepredstaviteľné, aby si ako deti v polovici februára len tak zahryzli do reďkovky alebo papriky. Maximálne si zo suda vylovili za misku nakladanej kapusty alebo zjedli hrsť sušených jabĺk. O konzervovaní ešte bude reč, teraz sa však vráťme k chladničke.

Ako v rozhovore pre HN magazín upozornila lekárka a vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV Adela Penesová, práve chladnička je veľmi dobré kultivačné médium, v ktorom sa ľahko množia plesne. A to môžu byť skutočné zabijaky.

89% zľava na predplatné

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk