Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.02.2020, 09:38

Čo do mikrovlnky patrí a čo nie? Na fakty o ohrievaní jedál sme sa pozreli s odborníkom

O vplyve ohrevu potravín v mikrovlnke sa popísalo veľa, mnohé zo správ však úplne nezodpovedajú realite.

Čo do mikrovlnky patrí a čo nie? Na fakty o ohrievaní jedál sme sa pozreli s odborníkom
Zdroj: Flickr

O vplyve ohrevu potravín v mikrovlnke sa popísalo veľa, mnohé zo správ však úplne nezodpovedajú realite. Oslovili sme preto chemika a profesora z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Jána Šajbidora, aby sa s nami pozrel na fakty. 

V krátkom rozhovore sme sa Šajbidora pýtali, či je naozaj ohrievanie jedla v mikrovlnke pre naše zdravie nebezpečné a ktorým potravinám sa v prípade ohrievania v mikrovlnke vyhnúť? 

Čo sa deje s jedlom a potravinami pri ohrievaní v mikrovlnke?

Mikrovlnná rúra vysiela mikrovlnné žiarenie s frekvenciou 2 450 MHz a výkonom v rozsahu 700 – 1200 W. Elektrická zložka mikrovlnného žiarenia pôsobí na nabité molekuly, alebo molekuly s nerovnomerne rozloženým nábojom (vodu) tak, že ich rozkmitá v dôsledku čoho sa uvoľňuje teplo.

Na rozdiel od klasického ohrevu napr. v rúre, alebo na platničke, teplo vzniká vo vnútri potraviny.

89% zľava na predplatné

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk