Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.02.2020, 09:38

Čo do mikrovlnky patrí a čo nie? Na fakty o ohrievaní jedál sme sa pozreli s odborníkom

O vplyve ohrevu potravín v mikrovlnke sa popísalo veľa, mnohé zo správ však úplne nezodpovedajú realite.

Čo do mikrovlnky patrí a čo nie? Na fakty o ohrievaní jedál sme sa pozreli s odborníkom
Zdroj: Flickr

O vplyve ohrevu potravín v mikrovlnke sa popísalo veľa, mnohé zo správ však úplne nezodpovedajú realite. Oslovili sme preto chemika a profesora z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Jána Šajbidora, aby sa s nami pozrel na fakty. 

V krátkom rozhovore sme sa Šajbidora pýtali, či je naozaj ohrievanie jedla v mikrovlnke pre naše zdravie nebezpečné a ktorým potravinám sa v prípade ohrievania v mikrovlnke vyhnúť? 

Čo sa deje s jedlom a potravinami pri ohrievaní v mikrovlnke?

Mikrovlnná rúra vysiela mikrovlnné žiarenie s frekvenciou 2 450 MHz a výkonom v rozsahu 700 – 1200 W. Elektrická zložka mikrovlnného žiarenia pôsobí na nabité molekuly, alebo molekuly s nerovnomerne rozloženým nábojom (vodu) tak, že ich rozkmitá v dôsledku čoho sa uvoľňuje teplo.

Na rozdiel od klasického ohrevu napr. v rúre, alebo na platničke, teplo vzniká vo vnútri potraviny.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk