StoryEditor

Šialená či Anti-úzkostná diéta: Novým moderným trendom je prejesť sa k lepšej psychike

04.02.2020, 12:39
Autor:
ČTKČTK
Akú módnu diétu ste sa rozhodli tento rok vyskúšať? Takú, ktorá vám pomôže schudnúť, alebo tú, ktorá lieči problémy s duševným zdravím?

Existuje veľká šanca, že ak sledujete stravovacie trendy, práve teraz v kuchyni meníte knihy o "čistom stravovaní" za literatúru o diétach zameraných na duševné zdravie, napísal britský časopis The Spectator.

Je tu Šialená diéta, ktorá sľubuje "jednoduché kroky k chudnutiu a liečbe depresie", Anti-úzkostná diéta, teda "program pre celé telo s cieľom zastaviť záplavu nežiadaných myšlienok, zahnať obavy a žiť bez paniky", a tiež Jedlo a nálada, alebo ako sa prejesť z depresií.

Lepok - "najväčšia hrozba príčetnosti"

Rovnako ako trend čistého stravovania, ktorý bol v móde predtým, má aj každá diéta pre duševné zdravie svoju vlastnú mantru. Lepok je naďalej najväčšou hrozbou príčetnosti - aspoň podľa mnohých samozvaných šéfkuchárov-psychiatrov, ale problémy sú aj s mliečnymi produktmi, cukrom a tukmi. Spoločným menovateľom je to, že realita v nich je nafúknutá.

Títo "gastro-šarlatáni" nie sú samozrejme jediní, ktorí sa snažia speňažiť terajší záujem o duševné zdravie. Je to nový trh pre tých, ktorí chcú rýchlo zarobiť na strachu zraniteľných zákazníkov - rovnako ako propagátori pominuteľných módnych diét zarábajú celé roky na ľuďoch, ktorí sú nespokojní s vlastným telom.

V galérii sií pozrite aj najabsurdnejšie diéty, ktoré boli hitom posledných rokov:

​Každý chce schudnúť pár kíl. A teraz, keď mizne stigma okolo bežných duševných chorôb, akými je depresia či úzkosť, chce mať každý dobré psychické zdravie. Existuje veľa obchodov, ktoré ponúkajú vykúpenie z duševnej čiernej diery s pomocou ich produktov.

Množstvo dostupného tovaru je také zahlcujúce - a drahé - že je zázrak, že majú ľudia s duševnou poruchou vôbec ešte nejaký čas a peniaze robiť čokoľvek iné. Ako všetci dobrí šarlatáni, aj výrobcovia týchto produktov predávajú svoj tovar okorenený štipkou vedy.

Bludy okorenené vedou

Vieme, že riziko niektorých chorôb - vrátane rakoviny - dramaticky klesá v závislosti od voľby životného štýlu. Existujú dôkazy o sile pobyte vonku ako pomocného prostriedku aj tých najzávažnejších psychických chorôb.

A existuje výskum, ktorý naznačuje, že ak je človek fyzicky aktívny, je u neho menšia pravdepodobnosťou vývinu symptómov depresie. Môže sa tak dokonca zväčšiť veľkosť hipokampu - časti mozgu, ktorá hrá veľkú úlohu pri spracovávaní vedomostí, spomienok a emócií. U pacientov s duševnými chorobami, ako je schizofrénia, sa hipokampus zmenšuje.

Problém je, že ľudia, ktorí chcú zarobiť, vyvodzujú aj z tých najmenších zlomkov vedeckých dôkazov tvrdenia siahajúce ďaleko za hranice možného. Pokiaľ ide o fyzické choroby, odjakživa existujú šarlatáni, ktorí tvrdia, že strava dokáže vyliečiť všetky choroby.

Len sa opýtajte ktoréhokoľvek pacienta s rakovinou, koľkokrát sa ho niekto pýtal, či radšej miesto chemoterapie neskúsil kurkumu. A teraz túto skupinu švindliarov priťahuje oblasť duševného zdravia.

Pilierom šarlatánov je aj nevedomosť

Jedným z dôvodov, prečo duševné zdravie tak ľahko podlieha záujmu tých, ktorí si z neho chcú urobiť zlatú baňu, je skutočnosť, že mu zatiaľ rozumieme len málo. Psychiatrickým poruchám sa venuje podstatne menej výskumov než napríklad rakovine. Nevieme, čo spôsobuje väčšinu duševných chorôb. Aj liečba, ktorú odporúča britská Národná zdravotná služba (NHS), má len veľmi malú základňu dôkazov.

Zoznamy pacientov čakajúcich na liečbu sú také dlhé, že ich mnohé štátne nemocnice NHS museli zatvoriť. Ale u tých, čo čakajú na zozname, sa postup choroby nezastaví. Okrem toho, keď sa ich stav zhoršuje a život sa im rozpadá pod rukami zúfalo hľadajú iné riešenie. A tam, kde existuje tento druh neistoty, sa darí šarlatánstvu.

Nanič sú aj všetky reči, ktoré hovoria tým, ktorí trpia duševnou chorobou. Vždy začínajú slovami: "A skúsil/a si ...?" Ich návrhy sú mienené dobre. Ale sú súčasťou našej "samoliečebnej kultúry", ktorá naznačuje, že sa len musíme viac snažiť. Dať si viac bublinkových kúpeľov a jesť viac avokáda, aby ste sa zbavili traumy - o ktorej vás psychiater varoval, že bude trvať roky alebo možno celý život, než sa s ňou vysporiadate.

01 - Modified: 2019-10-22 13:20:13 - Feat.: 0 - Title: Gender v rozprávke, "zaručené" diéty aj ne-výchova lenivých rodičov. Kam sa podel zdravý rozum? 02 - Modified: 2021-06-03 14:47:50 - Feat.: 0 - Title: Pite očistné džúsy, jedzte viac malých porcií, ale nie po šiestej. Týmto mýtom dodnes mylne veríme 03 - Modified: 2019-12-20 09:33:07 - Feat.: 0 - Title: Zaručene najúčinnejšie diéty na svete? Ak veríte týmto, ste blázni
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:33