StoryEditor

Riziká rybieho mäsa: Aké hrozby pre vaše zdravie ukrýva kapor či losos?

23.12.2019, 23:00
Ortuť a iné „pochúťky“. Aj to sa môže dostať na náš stôl.

Prvý nález je síce relatívne staršieho dáta, ale v mrazničkách našich českých susedov môže (nebodaj) číhať až do tohto predvianočného času. V apríli tamojší veterinári zistili, že vyše desaťtisíc pstruhov dovezených z Talianska malo vo svalovine zakázanú leukomalachitovú zeleň (je produktom zdegradovanej malachitovej zelene).

​Hoci sa podľa vyjadrenia hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Vorlíčka so zvyškami tejto látky v posledných rokoch stretávajú zriedka, aj tento rekordný „úlovok“, v ktorom boli limity prekročené sedemnásobne, dokazuje, že ostražitosti nie je nikdy dosť.

Malachitová zeleň sa používa ako liečivo proti parazitom a plesniam, pre potenciálne karcinogénne účinky je však dovolená iba na ošetrenie okrasných a akváriových rybičiek. Tie určené na konzumáciu ju od roku 2000 nesmú v rámci Európskej únie obsahovať vôbec, zakázaná je napríklad aj v Spojených štátoch amerických alebo v Kanade.

Áno, je pravda, že ak zjete jednu filetu takejto „zelenej“ ryby raz za rok, nemusí sa vám nič stať. V súčasnosti sa však potenciálne rizikové látky na nás valia z rôznych smerov – od jedla a nápojov až po oblečenie či kozmetiku, takže zbytočne si pridávať niečo do tohto chemického koktailu nechce dobrovoľne asi nikto.

Ďalšia alarmujúca správa prišla z Londýna. Noviny The Times upozornili začiatkom tohto roka na zistenia vedcov z univerzity King's College v Londýne. Tí poukázali na skutočnosť, že voda v Temži, ktorá metropolou Veľkej Británie preteká, obsahuje toľko kokaínu, že to spôsobuje hyperaktivitu živočíchov, najmä úhorov, ktoré v rieke žijú.

Výskum dokázal, že úroveň stopového množstvá drogy, ktorá sa z ľudského tela dostáva do odpadových vôd prostredníctvom moču, je tam najvyššia zo všetkých hlavných miest v Európe. V Londýne síce fungujú čističky odpadových vôd, ale keď výdatne prší, filtre nefungujú stopercentne a kapacitne ne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:41