Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
24.12.2019, 00:00

Riziká rybieho mäsa: Aké hrozby pre vaše zdravie ukrýva kapor či losos?

  • Štedrý deň je azda jediným, počas ktorého bez reptania privítajú rybu na tanieri aj najväčší odporcovia týchto nemých tvorov.
  • Obligátna podkovička z kapra alebo fileta z lososa či z tresky však okrem zablúdenej kosti môžu predstavovať aj neviditeľné riziko.
  • Na čo si dať pri výbere pozor? A sú slovenské sladkovodné ryby lepšie ako dovoz zo svetových morí a oceánov?
  • Naložme si k zemiakovému šalátu aj pár čerstvých informácií článkom publikovaným v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok, ako príloha k Hospodárskym novinám.
Riziká rybieho mäsa: Aké hrozby pre vaše zdravie ukrýva kapor či losos?
Zdroj: Dreamstime

Prvý nález je síce relatívne staršieho dáta, ale v mrazničkách našich českých susedov môže (nebodaj) číhať až do tohto predvianočného času. V apríli tamojší veterinári zistili, že vyše desaťtisíc pstruhov dovezených z Talianska malo vo svalovine zakázanú leukomalachitovú zeleň (je produktom zdegradovanej malachitovej zelene).

​Hoci sa podľa vyjadrenia hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Vorlíčka so zvyškami tejto látky v posledných rokoch stretávajú zriedka, aj tento rekordný „úlovok“, v ktorom boli limity prekročené sedemnásobne, dokazuje, že ostražitosti nie je nikdy dosť.

Malachitová zeleň sa používa ako liečivo proti parazitom a plesniam, pre potenciálne karcinogénne účinky je však dovolená iba na ošetrenie okrasných a akváriových rybičiek. Tie určené na konzumáciu ju od roku 2000 nesmú v rámci Európskej únie obsahovať vôbec, zakázaná je napríklad aj v Spojených štátoch amerických alebo v Kanade.

Áno, je pravda, že ak zjete jednu filetu takejto „zelenej“ ryby raz za rok, nemusí sa vám nič stať. V súčasnosti sa však potenciálne rizikové látky na nás valia z rôznych smerov – od jedla a nápojov až po oblečenie či kozmetiku, takže zbytočne si pridávať niečo do tohto chemického koktailu nechce dobrovoľne asi nikto.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk