StoryEditor

V Bratislave sa varí zdravšie. Na strednom a východnom Slovensku zas polotovary, tvrdí šéfkuchár

07.12.2019, 23:00
Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok, ako príloha k Hospodárskym novinám.

Pracujete ako šéfkuchár v hoteli Zochova chata. To, že práca profesionálneho kuchára je veľmi náročná, je všeobecne známe. V čom je táto práca náročná pre vás?

Je to náročné najmä psychicky, ani nie tak fyzicky. Pretože viesť ľudí, ktorých sú niekedy desiatky, pričom každú chvíľku spraví niekto niečo, čo nemá spraviť, je náročné.

​Zamestnanec príde za mnou, že má takýto alebo onaký problém, niekedy už neviem, či mám byť psychológ alebo manažér. Vážne sa cítim už skôr ako psychológ, ľudia prídu s problémami z domu a všetko sa rieši v robote, pretože v tej robote sme stále.

Ľudia s tým chodia za vami?

Áno. Bežne sa stáva, že vidím, že s človekom niečo nie je v poriadku, že má hlavu úplne niekde inde, zabudne na tri veci z desiatich. Treba na to dávať pozor a priebežne to riešiť.

Sú ďalšie dôležité veci. Hlavne treba mať naskladnený tovar, mať ho poriadne zaevidovaný, treba mať kompletné celé skladové hospodárstvo. Stane sa, že tam nie som dve hodiny, lebo musím niekam odbehnúť, a ak sa v tom momente niekomu niečo nepodarí, tak je problém na stole.

Logistika toho celého nastavenia, aby fungovala jedna prevádzka, druhá prevádzka, je to najzložitejšie.

A ako zvládate ten stres?

Mám dve malé deti, ktoré na mňa majú úplne antistresujúci účinok. Keď prídem domov, pri deťoch úplne zabudnem na problémy, pri nich vypnem. To je taký môj relax. Často chodíme na prechádzky s manželkou a s rodinou, to mi pomáha si vyčistiť hlavu.

Je to tak len v gastronomickej brandži na Slovensku, alebo aj inde?

Ja hovorím, že na Slovensku je ešte pokoj. V zahraničných podnikoch je jednak úplne iný pracovný čas, majú úplne iný spôsob varenia, úplne iné hygienické návyky.

Nerobí sa tam od pondelka do piatka, ale šesť dni v týždni. A šesť dní v týždni je v podstate nonstop tlak. Napríklad veľa ľudí chodí pracovať do Álp, čiže sezóna sa im začne v októbri, končí sa povedzme v máji, a tam sa človek nezastaví vôbec. Myslím si, že u nás nie je až taký tlak, aký je vonku. Ten, kto nebol vonku, nevie, o čom hovorí.

Tak ako pri ostatných profesiách, i pri tejto práci je nanajvýš dôležitý dobrý tím. Podľa čoho si vyberáte ľudí?

Tím je alfou a omegou, už tam sa to celé začína. Za výber ľudí, čo sa týka kuchyne, som zodpovedný ja....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:45