Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
27.11.2019, 13:50

Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal

  • Volajú ho „multimichelin chef“. V piatich reštauráciách aktuálne vlastní osem michelinských hviezdičiek.
  • Posledné dve získal iba dva dni pred príchodom na Slovensko.
  • V Hoteli Lomnica, kde varil michelinské degustačné menu, sa to hmýrilo nielen slovenskými, ale aj talianskymi šéfkuchármi. S úsmevom rozdával rozhovory a telemostom sa spájal s talianskymi televíziami.
  • Skromný a nenápadný ENRICO BARTOLINI je totiž talianskou superhviezdou prvého rangu. Preto sme radi, že pár minút venoval aj rozhovoru pre magazín prečo nie?!
Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal
Zdroj: Marek Hajkovský

Stretávame sa pár hodín pred začiatkom veľkého eventu. V Hoteli Lomnica budete po dva večery variť degustačné menu. Cítite ešte vôbec trému?

Nie, teraz už nie. V kuchyni by totiž vôbec nemal byť stres. Mala by tam vládnuť pokojná atmosféra. Dobre sme sa pripravili, takže na nervozitu nie je žiaden dôvod. Podľa mňa by sa kuchyňa mala vždy zakladať na dobrej príprave. Dúfam, že všetko dobre dopadne.

Vidíte, a niektorí kuchári sú presvedčení, že v každej kuchyni sa musí kričať, že inak to nejde.

V žiadnom prípade. U mňa to tak nefunguje, dokonca som vyhlásil zákaz kričania. Stačí, keď vládne disciplína. Svojim kuchárom vždy hovorím, že nesmú ukazovať žiaden stres. Keď zákazník vstúpi do nášho podniku, musíme byť milí a pokojní, aby od nás cítil, že je na správnom mieste a bude sa tu dobre cítiť.

Zdroj: HN

​Budem šťastný, ak bude môj personál vyžarovať takúto atmosféru a prenášať úsmevy. Ak sa personál nebude cítiť dobre, nebude sa tak cítiť ani klient. Aj preto sa vždy, keď začíname pracovať, pýtam mojich kolegov, či sú spokojní a šťastní, že u nás pracujú, či tu vôbec chcú byť.

Dnešný event sa volá Back to the roots, teda Návrat ku koreňom. Aké sú vaše korene?

Nepôjde o moje osobné korene. Pôvod dnešného jedla je v mojej prvej reštaurácii. Menu, ktoré budeme prezentovať v Lomnici, sme mali už v roku 2005, je s nami teda úplne od začiatku. Časom sa trošku zmenilo, niektoré jedlá zostali, iné sa vymenili.

Zaujímajú ma aj vaše korene. Prečo ste sa vydali na kuchársku dráhu?

Keď som bol malý, tak ma ešte nebavilo varenie,

Nenechajte sa obmedzovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk