Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
02.11.2019, 00:00

Zabijaky na tanieri

  • Najviac jedu sa vraj skrýva v medových rečiach. Ale to nás, ostražitých a podozrievavých, až tak neprekvapí.
  • Koľko jedov však ukrývajú bežné potraviny? To je otázka, na ktorú hľadajú odpovede a riešenia vedci na celom svete. Prečo si dobrovoľne pridávame do bežných jedál toxické látky?
  • Prečo chceme, aby bolo všetko krajšie, voňavejšie, dokonalé? A nebojíme sa tých jedov úplne zbytočne?
  • To všetko sa dozviete v článku publikovanom v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Zabijaky na tanieri
Zdroj: Pixabay

Alexander Dumas vo svojom Veľkom slovníku kuchyne zadefinoval večeru ako „hlavnú aktivitu dňa, ktorú môžu v hodnom móde precítiť iba inteligentní ľudia. Nestačí iba jesť. Pri večeri musí byť rôznorodý a pokojný rozhovor. Mala by sa lesknúť rubínovým vínom a delikátnou sladkosťou dezertov, ale skutočnú hĺbku jej dá až šálka kávy.“

​Chuť a zážitok z dobrého jedla majú pre bežných smrteľníkov výnimočnú hodnotu.

Jedlo nám totiž prináša do života radosť a pôžitok. No prečo si naše pokrmy meníme na jed? A dokonca dobrovoľne.

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor s odborníkom na výživu Borisom Bajerom: 

V mene krajšieho vzhľadu, farby, vône, nadýchanosti alebo našej túžby po rýchlom a bezprácnom uhasení hladu pridávame do jedál naoko zázračné, no v skutočnosti nebezpečné prísady. Éčka, pesticídy, hormóny, liečivá, fosfáty, dusitany, plesne... Ale poďme pekne po poriadku.

Jedy v čajoch

Digital + 25€ palivová karta

Obdarujte seba alebo svojich blízkych exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín a ako darček od nás získate palivovú kartu v hodnote 25€.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk