Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyZabudnite na predošlé varovania o škodlivosti konzumácie mäsa zo strany médií, poradenských portálov, článkov či odporúčaní samozvaných odborníkov. Odporúčania, ktoré to vyvracajú vychádzajú z poznatkov zahŕňajúcich milióny ľudí.
V tých sa uvádza, že zníženie spotreby červeného alebo spracovaného mäsa má malé a často minimálne účinky na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, mozgovej príhody, srdcového infarktu, rakoviny, cukrovky alebo smrti z akejkoľvek príčiny.
Medzinárodná spolupráca vedcov
Šlo o tím na čele s dvomi vedcami z kanadských univerzít Dalhousie a McMaster, ktorí viedli sekciu zloženú z medzinárodných vedcov. Autori svoje závery publikovali v Annals of Internal Medicine, ktorý je ako akademický lekársky časopis považovaný za jeden z najcitovanejších a najvplyvnejších odborných lekárskych časopisov na svete.
Priniesli sériu analýz, v ktorých dospeli k jednoznačnému záveru, že poradenstvo ako základ takmer všetkých stravovacích smerníc, nestojí na stabilných pilieroch vedeckých dôkazov a odporúčajú, „aby (dospelí a zdraví) jednotlivci pokračovali v súčasnej konzumácii červeného a spracovaného mäsa“, uvádza portál The Guardian.
Vedci zistili, že ak sa aj rozhodneme jesť menej hovädzieho a bravčového mäsa, zdravotné prínosy z toho plynúce, sú malé a také slabé, že ich možno rozoznať iba pri zohľadnení veľkej populácie a nie sú dostatočné na to, aby jednotlivcom odporúčali zmeniť svoje stravovacie návyky, píše The New York Times.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.