Flickr.com/John Beans
StoryEditor

Prečo vám Taliani popoludní nedajú ku káve koláč? Odborníčka poradí, ako nebyť v Taliansku na smiech

26.09.2019, 12:58
Autor:
lezolezo
Michaela Illíková je ambasádorkou Nespresso. Za kvalitnou kávou cestuje po celom svete a vie, ako ju piť správne. Rozprávali sme sa, ako piť kávu ako pravý Talian.

Prečo je Taliansko takou vychýrenou krajinou kávy?

Káva sa dostala prvýkrát do Európy práve do Talianska. Ako prví Európania ju ochutnávali benátski šľachtici, postupne sa rozšírila do celej krajiny a až neskôr putovala do ďalších európskych štátov. Taliani si ju zobrali za svoju, veľmi im chutila a preto sa jej tak poctivo venujú. 

Aká je typická talianska káva? 

Taliani pražia kávu veľmi špecificky. Používajú väčšinou arabiku s troškou robusty, pražia ju veľmi výrazne. Tým, že ju dokážu dobre pripraviť a správne vylúhovať, tak ich káva je veľmi hutná, olejnatá a krémová. A táto kombinácia výrazne podporuje dobrý dojem zo silného praženia. 

Čo spôsobuje dlhé praženie kávy? 

To, že káva nie je kyslá. Nechcela by som úplne použiť výraz, že Taliani kávu pri pražení spália, lebo asi to nebude úplne pravda, ale čitatelia si to možno lepšie predstavia. Taliani prepražia kávu až do úplnej horkosti. 

Ako by sme mali piť kávu, ak sa chceme podobať Talianom? 

Rýchlo, na stojáka, maličkú kávu, bez pridania mlieka a cukru. Jednoducho čistú, tmavú. Pre Taliana je káva zážitkom kvôli perfektnej chuti, nie kvôli množstvu. Chuť espressa sa totiž nedá replikovať do veľkého nápoja. Kávu Taliani považujú za maličký bonbónik, delikatesu s plnou chuťou. 

A zásadne to musí byť espresso? 

Áno, alebo ristretto. Ale pozor, Taliani vám pripravia ristretto v objeme 15 mililitrov. Je to iba jeden hlt extrémne výraznej kávy, ktorý vám zamotá hlavu. 

Ako je to vlastne s kapučínom? 

Už názov kapučíno hovorí, že ide o druh talianskej kávy. Kapučíno vzniklo v Taliansku, no Taliani ho takmer vôbec nepijú. Niektorým zákazníkom sa pravdepodobne nechcelo čakať, kým horúca káva vychladne a chceli ju vypiť okamžite. Preto si ku káve pridali mliečnu penu. 

Správne pripravené kapučíno sa dá piť hneď. Ak je horúce a spálite si jazyk, tak to znamená, že mlieko bolo zohriate až príliš. Kapučíno s horúcim mliekom nie je dobré a radšej ho okamžite vráťte. 

Platí však, že ak Taliani pijú kapučíno, tak si ho dávajú iba ráno, maximálne do jedenástej-dvanástej hodiny. Popoludní už pijú s mliekom iba espresso macchiato. 

Ak si vypýtate kapučíno v talianskom bare o druhej popoludní, tak sa budú na vás pozerať veľmi čudne. Môže sa stať, že vám ho aj nepripravia. Stáva sa to v zapadnutých baroch, alebo vtedy, keď sa čašníkovi nechce.

Bude vás presviedčať, že kapučíno vôbec nevedia robiť, alebo ho nemajú v menu. Pravý dôvod je však ten, že na kapučíno je už príliš neskoro. Niektorým zákazníkom sa to nepáči a kritizujú za to kaviarne, no mne je to naopak, veľmi sympatické. Taliani sa držia svojich zažitých zvyklostí a my by sme to mali rešpektovať.

Dávajú si Taliani ku káve aj koláč, ako je to zvykom u nás? 

Vôbec nie. Túto kombináciu Taliani nepoznajú. Ak si niečo dajú ku káve, tak je to možno likér alebo pálenka, tortu určite nie. 

Nespresso pripravilo limitovanú edíciu káv, ktoré sa inšpirovali Milánom a Terstom. Prečo práve tieto dve mestá? 

Miláno je ikonickým mestom pre kávu espresso. Práve tam bol v roku 1906 predstavený prístroj Ideale, ktorý dokázal po prvýkrát pripraviť kávu takzvane na prianie. 

Espresso nie je káva pripravená rýchlo, expresne, ale v preklade to znamená, že je pripravená na prianie. Ak prišiel niekto do kaviarne a prial si rýchlo kávu, kávovar predstavený na Svetovej výstave v Miláne, dokázal pripraviť na tú dobu kávu extrémne rýchlo.

Trvalo mu to 45 sekúnd. Aby sme si to lepšie predstavili, tak v tej dobe trvala príprava kávy zhruba 6 minút. Spomínaný kávovar Ideale vôbec nebol ideálny, nemal pretlakový ventíl a oparil obsluhu. 

Aj u nás funguje veľa kaviarní, ktoré sa chvália kávou z Terstu. V čom je toto mesto výnimočné? 

Terst je sídlom množstva kávových domov a pražiarní. Káva sa totiž práve cez terstský prístav začala dovážať na náš kontinent. A aj dnes, ak si budete chcieť kúpiť v Európe zelenú kávu, tak najbližšie máte možnosť práve v Terste. 

Je práve v Terste tá najlepšia talianska káva? 

Nie, nie je. Bude zrejme rovnaká ako v Ríme či v Miláne. V tomto meste ale vládne iná kávová kultúra, ktorá je inšpirovaná Rakúsko-uhorskou monarchiou. 

V Terste nájdete kaviarne viedenského typu, ktoré ku káve ponúkajú koláčiky. Kaviarene sú honosné, vykladané mramorom a hostia si v nich radi posedia a pomaličky si vychutnávajú kávu. . 

01 - Modified: 2022-05-12 02:46:09 - Feat.: - Title: Spoločnosť Nespresso získala certifikáciu B Corp™ 02 - Modified: 2020-04-01 07:56:35 - Feat.: - Title: Nespresso ambasádormi je šesť známych osobností. Každá prezentuje svoj príbeh 03 - Modified: 2019-06-21 13:37:56 - Feat.: - Title: Pozreli sme sa na recykláciu kávových kapsúl. Takto sa zmenia na hliník a kvalitný kompost 04 - Modified: 2019-05-07 10:21:54 - Feat.: - Title: Nápaditá recyklácia kávových kapsúl. V Nespresse z nich vyrobili bicykel aj rybičku 05 - Modified: 2018-01-22 13:29:11 - Feat.: - Title: Aj káva podlieha módnym trendom: Hitom je kyslá chuť, mlieko je lepšie ako cukor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 11:58