StoryEditor

Košický "chameleón" prekvapí nielen unikátnym priestorom, ale najmä zážitkom. Iný máte ráno, na obed či večer

05.09.2019, 00:00
Unikátny priestor len kúsok od hlavných turistických ťahov poteší veľkorysosťou a kombináciou surového industriálneho a útulného štýlu. A to je len začiatok.

"Neplač nad rozľatim mľikom, mohla to bic kavej." Tak znie nápis na „áčku“, ktorý vás privíta na len nedávno otvorenej bistro-kaviarni na Kuzmányho v Košiciach. Zdá sa vám, že ste už niečo podobné niekde videli? Podnik Nico takýmito hláškami pravidelne zabáva hostí, okoloidúcich aj slovenský internet.

Nejde však o žiadne vykrádanie úspešného konceptu, podnik sa "len" rozhodol potešiť milovníkov kávy a dobrého jedla aj v Košiciach. Výberová káva, kvalitné jedlo, lokálne víno, remeselné pivo. To sú piliere, na ktorých stojí ich ponuka, správu o tom, ako sa v Košiciach tvoria gastronomické zážitky.

Tento príbeh vám prinášame v spolupráci s portálom kavickari.sk.

Ešte predtým, ako vojdete do bistra, kde „meňia vodu na kavejo“, dostanete priateľské upozornenie, že toto nie je najlepšie miesto pre vašu diétu. Obzvlášť v čase raňajok od 7:00 do 11:00.

Čoho sa smie obávať vaša štíhla línia?

Či máte radi sladké, slané, sladko-slané, vajíčkové, džemové, mäsové, chlebové, nájdete to tu. Vybrať si môžete od croissantov, kaší a lievancov, cez omelety a praženice až po párky a toasty z kváskového chleba, ktorý si pečú sami. O vzťahu medzi podnikom a chlebom svedčí aj pikoška zo zákulisia – koncom roka plánujú otvoriť vlastnú pekáreň.

Tomáš Turek

​Ak pri pohľade na raňajkové menu neviete rozhodnúť, dáme vám tip: lievance s paradajkou, rukolou, cheddarom, opečenou chrumkavou slaninou, volským okom. A to všetko zaliate javorovým sirupom. Vizuálna, energetická, chuťová a nevýbušná bomba.

Od 11:00 až do 21:00 máte na výber z panázijského obedo-večerového menu: kari, udony, thajská polievka Tom Kha Gai, burgre s nádychom Ázie či špeciality, ako chrumkavý bôčik pečený v solenej kruste so smaženými rezancami.

A čo káva? Za jej kvalitu ručí nápis na etikete: Nordbeans. Okrem (dnes už) tradičných spôsobov prípravy si na svoje prídu aj kávomilci, ktorí preferujú alternatívne spôsoby prípravy, nechýba aeropress, filter, V 60 či batch brew. Dopĺňa to výber limonád, čajov, ľadových káv, rumov a mnohého ďalšieho.

Tomáš Turek

"Z lasku je to jak s kavejom, kedz vichladne, ta je po šickim"

Nico caffé sa v Košiciach, rovnako ako v Prešove, vyhýba centru mesta, radšej hľadá (a nachádza) unikátny priestor len kúsok od hlavných turistických ťahov. Hostia vďaka tomu majú k dispozícii výhľad na exkluzívne vysoké stropy funkcionalistickej budovy, veľkú letnú terasu oddelenú od zvyšku sveta kvetináčmi, iný pohľad na mesto, pomalšie plynutie času a pocit, že tu si niekto dal obzvlášť záležať na vzhľade a atmosfére podniku.

Podnik, ktorý by si svoje miesto našiel aj na rohu manhattanského bulváru, poteší svojou veľkorysosťou, kombináciou surového industriálneho a útulného štýlu, priznané betónové priečky kontrastujú s teplými farbami, drevom a obrazmi s hláškami, ako: „Z lasku je to jak s kavejom, kedz vichladne, ta je po šickim.“ A bicykle, bicykle nesmú chýbať – na stenách.

Tomáš Turek

​Táto bistro-kaviareň sa mení časom ako chameleón. Iný zážitok dostanete ráno, iný na obed, iný popoludní, iný večer. A tak to má byť. Dobrý podnik nesmie nudiť, musí rásť s časom, musí vedieť, čo, kedy, ako ľudia chcú a hlavne musí ponúkať zážitky – vždy iné, nové, zaujímavé, plné. Také tu nájdete, a to sa pri hľadaní nemusíte ani veľmi snažiť.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 03:10