Pixabay
StoryEditor

Vegánska strava môže byť hazard so zdravím, tvrdí odborníčka na výživu

03.09.2019, 12:05
Autor:
fihfih
S boomom vegánskeho stravovania či diét hrozí zníženie prísunu látky, dôležitej pre funkciu mozgu.

Strava založená iba na rastlinnej báze môže predstavovať zdravotné riziká, a to najmä s ohľadom na vývoj ľudského mozgu v období tehotenstva. Na potenciálny problém upozorňuje odborný článok uverejnený v renomovanom britskom medicínskom magazíne The British Medical Journal.

Nebezpečné vegánstvo?

Vegánstvo, ktoré je postavené na odklone od spotreby živočíšnych produktov, akým je hovädzie a kuracie mäso, vajcia alebo mliečne výrobky, môže mať "neočakávané dopady" na zdravie človeka. Málo sa o nich hovorí, píše expertka na výživu.

Práve spomínané potraviny totiž obsahujú veľké množstvo cholínu, živiny, ktorá okrem toho, že zabraňuje hromadeniu cholesterolu a tuku v organizme, zabezpečuje ochranu pečene a je stavebnou látkou pre acetylcholín, ktorý je hlavným prenášačom nervových impulzov do mozgu, uvádza portál iDnes.cz. Cholín si človek čiastočne dokáže vyrobiť sám, ale nie v dostatočnom množstve.

S boomom vegánskeho stravovania či diét hrozí podľa britskej výživovej poradkyne Emmy Derbyshirovej zníženie prísunu tejto látky, dôležitej pre funkciu mozgu. Odborníčka svoju štúdiu, v ktorej zmieňuje aj možné riziká, publikovala v rešpektovanom zdravotníckom magazíne The British Medical Journal.

Výživová poradkyňa je riaditeľkou a hlavnou konzultantkou poradenskej spoločnosti Nutritional Insight. Získala vysokoškolský titul v odbore biochémia výživy a tiež titul v rámci štúdia, ktoré sa špecializuje na výživu matiek.

Cholínová kríza

Nedostatok cholínu predstavuje najväčšie riziká pri vývoji plodu. Na druhej strane, v menšom množstve sa táto látka nachádza napríklad v orieškoch, fazuli či v iných strukovinách alebo v brokolici - teda v potravinách, na ktorých stojí vegánska strava.

V článku nazvanom "Máme prehliadať možnú cholínovú krízu vo Veľkej Británii?" odborníčka uviedla, že britská vláda zlyhala, pokiaľ ide o monitorovanie a stanovenie obsahu odporúčaných živín v strave. O cholíne sa napríklad nezmieňuje britská databáza zloženia potravín, výživové prieskumy, ani odporúčania.

Podľa výživovej expertky by mali byť odborníci na zdravie aj spotrebitelia lepšie poučení o tom, aká dôležitá je pre človeka strava bohatá na cholín. A prípadne zvážiť doplnenie hladiny tejto látky, najmä v období tehotenstva, pretože je zásadná pre vývoj mozgu u detí.

"Vzhľadom k pribúdajúcim dôkazom o dôležitosti cholínu je dôležité, aby sa význam tejto živiny neprehliadal. Je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, pretože sa zrýchľuje trend konzumácie rastlinnej potravy a vegánstva," uviedla.

01 - Modified: 2021-09-24 11:43:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto obľúbené potraviny mali dlhé roky zlú povesť, odborníci však dokázali, že neprávom 02 - Modified: 2019-08-28 11:55:15 - Feat.: 0 - Title: Tri potraviny, ktorých sa v lete môžete bezstarostne prejedať
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:55