TASR/AP
StoryEditor

Francúzi vedia ako na to. Na najmocnejších ľudí sveta povolali elitných šéfkuchárov, chcú ich "spracovať"

24.08.2019, 18:45
Autor:
ČTKČTK
Francúzi sa na summit G7 pripravili.

Svetoví lídri, ktorí sa dnes stretli na summite skupiny krajín G7, sú rozdelení v názore na množstvo otázok, Francúzsko však dúfa, že sa jej podarí prinútiť ich nájsť zhodu aspoň v niektorých z nich.

Hľadanie kompromisov chce podporiť okrem iného svoju vyhlásenou gastronómiou. Pripravené sú menu s miestnymi špecialitami a vínami, informovali agentúry AFP a Reuters.

Aby bol gastronomický zážitok prezidentov a premiérov čo najlepší, zišli sa do prímorského letoviska Biarritz poprední francúzski šéfkuchári.

Čo obľubujú lídri

Uspokojiť maškrtné jazýčky svetových politikov nebude podľa AFP jednoduché.

Napríklad americký prezident Donald Trump je známym milovníkom červeného mäsa, zatiaľ čo indický premiér Narendra Modi, ktorý sa na summite G7 zúčastní ako hosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, je vegetarián.

Šéfkuchár Elyzejského paláca Guillaume Gomez podľa agentúry Reuters strávil rokovaniami so svojimi zahraničnými náprotivkami dva mesiace, aby zistil, čo ktorému politikovi chutí a nechutí a na čo majú prípadne alergiu.

Prezident Macron povolal do Biarritzu tím štyroch michelinských kuchárov vrátane Andrée Rosierovej, ktorá vlastní s manželom vychýrenú reštauráciu Les Rosiers priamo v Biarritzi.

Prísne strážené tajomstvo

Na tanier by mali šéfovia štátov a vlád dostať špeciality miestnej baskickej kuchyne, detailná podoba menu zatiaľ zostáva prísne stráženým tajomstvom. Jasno bude, až keď zasadnú štátnici k slávnostnej večeri.

"Gastronómia bola vždy súčasťou diplomacie," povedal agentúre Reuters Vincent Jumert, ktorý sa stará o kuchyňu v parížskom prezidentskom paláci a na starosť dostal aj organizáciu stravovania na summite G7. Dúfa, že jeho práca pomôže uvoľniť niektoré malé pnutia či vyriešiť problémy, ktoré by mohli na samite nastať.

Organizátori myslia aj na delegácie, ktoré prezidentov a premiérov na rokovania doprevádzajú. Vzhľadom na to, že sa dajú čakať zložité rokovania, odhadujú, že sa vypije 3 600 šálok kávy a 1 200 šálok čaju.

Preslávená vinárska oblasť

Okolie Biarritzu, ktorý leží vo francúzskej časti Baskicka, je známe vynikajúcimi vínami. Pre účastníkov samitu je pripravených 680 fliaš vína Irouléguy. "Neviem, či sa vypijú všetky, pretože potom by mali možno problém pracovať," povedal AFP Jean-Marc Salva, ktorý má na starosti jedlo pre členov delegácií.

V Biarritzi budú cez víkend rokovať prezidenti a premiéri USA, Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska, Japonska a Kanady, teda krajín, ktoré patria do formátu G7.

Doplní ich však viacero ďalších svetových politikov a predstaviteľov najrôznejších medzinárodných organizácií. Hlavnou témou rozhovorov bude boj proti nerovnostiam, ale rokovať by sa malo napríklad aj o krízach v Iráne, Líbyi, Kašmíre či Sýrii alebo o chystanom odchode Británie z Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-03-15 16:19:28 - Feat.: - Title: Skupina G7 hrozí Iránu novými sankciami, ak poskytne Rusku balistické rakety 05 - Modified: 2024-02-24 19:48:35 - Feat.: - Title: Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:07