StoryEditor

Podráždený žalúdok, aj pomoc pri plesniach: Mnohé problémy odstránite touto bežnou potravinou

13.09.2020, 00:00
Autor:
ipip
Použitie jedlej sódy v domácnosti, vo varení, ale aj pri zdravotných ťažkostiach je naozaj široké.

Sóda bikarbóna alebo aj hydrogenuhličitan sodný vám môže uľahčiť život niekoľkými spôsobmi, varenie je však len jedným z nich. O mnohých jej účinkoch ste možno nepočuli, preto vám prinášame triky, ktoré zverejnil portál Reader´s Digest.

V galérii si pozrite desiatku odporúčaní, ako uľaviť unaveným nohám, vylepšiť jedlo, alebo ako si poradiť s ťažko odstrániteľnými nečistotami v domácnosti.

Pečenie: Pripravíte nadýchanú omeletu alebo dokonalý koláč

Ako sme spomínali, sódu bikarbónu využijeme aj pri varení. Jedným z trikov, ktorý má táto bežná súčasť vybavenia kuchyne na svedomí, je jej využitie pri príprave omelety. Stačí jedna lyžička na tri vajíčka a vaša omeleta bude ľahká a nadýchaná.

Buďte však v jej dávkovaní naozaj opatrní, ak jej pridáte viac než treba, vajíčka stratia chuť, lebo sóda bikarbóna má aj odvrátenú vlastnosť. Pri jej nemiernom pridávaní do jedál sa zvýrazní jej slaná chuť.

Jej využitie v oblasti pečenia využijete aj pri príprave koláčov alebo napríklad lievancov, do ktorých sa namiesto droždia zvykne pridávať práve sóda bikarbóna. Výsledkom je nadýchaný koláč alebo dokonale pripravené lievance.

Varenie: Fazuľa bude s pridaním sódy bikarbóny mäkšia

Ak vám doma ostala fazuľa, ktorú sa vám nepodarilo spotrebovať dlhšiu dobu a je už príliš tvrdá, pomôžte si sódou bikarbónou. Stačí ak fazuľu namočíte do vody, do ktorej ste pridali štipku sódy. Fazuľa zmäkne a vy si uľahčíte jej prípravu.

Zápach: Zbavte sa pachu rýb

Ak ste pripravovali jedlo so surovinami, ktoré na rukách zanechávajú výrazný pach, akými sú napríklad ryby, máme pre vás rýchle riešenie. Aby ste sa pachu na rukách zbavili, navlhčené ruky si vydrhnite sódou bikarbónou (ako peelingom) a následne ich poriadne opláchnite vodou.

Zápach: Zbavte sa zápachu v umývačke riadu

Ak vaša umývačka riadu zapácha, problému sa zbavíte tým, že pred jej spustením položte jednu šálku sódy bikarbóny na dno umývačky a zapnete program oplachovania. To by vás nežiaduceho zápachu malo zbaviť. Ak to však nepomohlo, nasypte pár polievkových lyžíc sódy rovnomerne priamo na dno umývačky.

Čistenie: Rýchla pomoc pri pripálenom hrnci

Ak sa vám stalo, že ste neustrážili prípravu jedla a prihorelo vám, je tu jednoduchá pomoc. Najskôr odstráňte z hrnca čo najviac pripálených zvyškov jedla a potom ho naplníte približne do štvrtiny vodou. Do nej pridajte pol šálky sódy bikarbóny, priveďte do varu, potom odstavte a nechajte cez noc pôsobiť. Ráno hrniec poľahky odstránite.

Čistenie: Mikrovlnná rúra

Mastné a pripálené škvrny od jedla na vnútornej strane mikrovlnky odstránite tým, že do vnútra umiestnite pohár s vodou, v ktorej je primiešaných niekoľko kávových lyžíc sódy bikarbóny a pustíme mikrovlnku na tri minúty. Po vypnutí mastnotu ľahko očistíme.

Chuť potravín: Paradajky budú sladšie

Paradajky budú chutiť sladšie, ak ešte v počiatočnom štádiu nasypete na zem okolo ich plánt (tesne okolo rastliny) sódu bikarbónu.

Pleseň: Pomoc pri plesni na starších knihách

Ak ste si všimli, že niektoré z vašich obľúbených kníh napadla pleseň, jej šíreniu zabránite pomocou sódy bikarbóny. Medzi strany knihy, ktoré sú postihnuté plesňou nasypte trochu sódy, knihu umiestnite do papierového sáčku. Vonkajšiu stranu takisto jemne poprášte sódou a nechajte niekoľko dní pôsobiť.

Po pár dňoch knihu vyberte, oprášte a uložte na slnečné svetlo. Pleseň sa tým síce neodstráni, ale zabránite, aby sa šírila ďalej.

Liečba: Afty

Afty sú veľmi nepríjemné, zvyknú nás potrápiť aj pár dní. Znemožňujú nám konzumáciu, pitie, ale často aj rozprávanie. Sú vždy bolestivé, môžu krvácať, alebo byť kontaminované baktériami. Nepríjemný zápal zmiernite výplachom vody zmiešanej so sódou bikarbónou. Voda by mala byť teplá (nie horúca, samozrejme) a zmiešaná v pomere jedna čajová lyžička sódy a šálka vody.

Portál domacaliecba.sk zas odporúča vytvoriť si z vody a sódy bikarbóny tzv. pastu v pomere jedna k jednej, aplikovať na postihnuté miesto a nechať pár minút pôsobiť. Portál dodáva, že je potrebné si ústa priebežne vyplachovať vlažnou vodou a proces opakovať približne tri až štyrikrát denne.

Liečba: Prevencia proti podráždenému žalúdku

Aj štipka sódy bikarbóny v káve, paradajkovej polievke či v inom druhu jedla môže predísť problémom so žalúdkom po jedle a prekysleniu žalúdka. Jedlá sóda je totiž známa ako zásada, ktorá podľa portálu nasezdravie.sk žalúdok naopak odkysľuje.

Upozorňujeme však, aby ste prijímali sódu v optimálnej miere, v opačnom prípade narušíte v žalúdku kyselinotvorné prostredie, potrebné pre trávenie. Okrem toho, že konzumované jedlo bude chutiť nevýrazne.

Úľava pre unavené a boľavé nohy

Ak trpíte po celom dni unavenými, spotenými nohami alebo vás trápi bolesť prstov na nohách, pomôžte si ozdravným „kúpeľom“. Do nádoby so studenou vodou, zmiešanou so sódou bikarbónou ponorte nohy na 15 až 20 minút, potom si ich opláchnite a osušte. Okrem vyššie spomenutých účinkov tým vaše nohy zbavíte aj nežiaduceho zápachu.

01 - Modified: 2019-04-24 12:57:52 - Feat.: 0 - Title: Morská alebo klasická soľ? Ide o marketingový ťah, pravda je úplne iná, ako sme si mysleli 02 - Modified: 2019-08-22 12:54:18 - Feat.: 0 - Title: Med je prospešný, má však svoje ale. Je naozaj taký zdravý, ako si myslíme?
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:03