Pixabay
StoryEditor

Je čas si to ujasniť: Je mäso pre nás dobré alebo zlé?

24.07.2019, 00:00
Autor:
ipip
Málokto pri skúmaní a posudzovaní vplyvu konzumácie mäsa na naše zdravie berie do úvahy obe strany mince.

Mäso je dobrým zdrojom rôznych živín. Hovädzie, bravčové aj jahňacie obsahuje vitamíny A, B, D a K, ako aj meď, chróm, kyselinu listovú, železo, horčík, draslík, selén a zinok. Okrem týchto živín je mäso aj dobrým zdrojom bielkovín a vitamínu B12, tvrdia odborníci.

Niektoré výskumy tiež ukazujú, že existujú ďalšie výhody stravovania sa na báze vysokého obsahu bielkovín, ktoré zahŕňa mäso. Sú nimi zvýšenie metabolizmu, silné kosti a udržanie svalovej hmoty.

Konzumácia mäsa, najmä červeného, je v poslednej dobe horúcou témou skúmania, pretože niektoré štúdie poukazujú na prepojenie medzi konzumáciou mäsa a zdravotnými komplikáciami vrátane cukrovky, srdcových ochorení, rakoviny a obezity, uvádza portál Reader´s Digest.

Málokto však pri skúmaní a posudzovaní vplyvu konzumácie mäsa na naše zdravie berie do úvahy obe strany mince. Kde je teda pravda?

Medzi spracovaným mäsom a zdravotnými problémami je súvislosť

V roku 2015 klasifikovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spracované mäso ako karcinogény skupiny 1. To znamená, že existuje dostatok dôkazov spájajúcich ​priemyselne spracované mäso s rakovinou hrubého čreva - kolorektálnym karcinómom (o ktorom sme písali).

​Priemyselne spracované mäso sa konzervuje solením, vytvrdzovaním, fermentáciou, údením alebo inými procesmi, ktoré okrem konzervovania zvýrazňujú a zlepšujú jeho chuť. Takže v prípade slaniny, klobás, hotdogov a polotovarov pripravovaných z mäsa sa dietológovia a lekári zhodujú, že veľké množstvo soli a nasýtených tukov robí spracované mäso jedným z najhorších jedál, ktoré môžete jesť.

Soľ a nasýtené tuky zvyšujú cholesterol a vysoký krvný tlak, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení a cievnych mozgových príhod.

Jesť mäso? Odborníčka na výživu a stravovanie v tom má jasno

Ak chcete zahrnúť mäso do svojho jedálnička, môžete tak urobiť zdravo, ak budete dodržiavať niekoľko tipov od lekárov a dietológov. V tomto prípade je dôležitý druh mäsa, spôsob tepelnej prípravy, veľkosť porcie a aj to, ako často ho jete.

Znížiť obsah nasýtených tukov je možné pri samotnej príprave, pri ktorom sa odporúča pečenie, dusenie alebo varenie. Vyhnite sa zuhoľnateniu alebo vareniu mäsa pri vysokej teplote.

Na tému pozitívneho či negatívneho vplyvu konzumácie mäsa na naše zdravie sme sa rozprávali aj s nutričnou terapeutkou, Monikou Tělupilovou, ktorá nám ozrejmila základné fakty a vyvrátila niektoré mýty:

Ktorý druh mäsa je zo zdravotného hľadiska pre nás najprospešnejší?

Vždy záleží na tom, pre koho konkrétne druh mäsa vyberáme. Vo všeobecnosti by som asi vyzdvihla hovädzie mäso. Pre človeka je veľmi dobre využiteľným zdrojom bielkovín. Chudé obsahuje málo tuku a poskytuje nášmu telu výborne vstrebateľnú formu železa. Na druhej strane by sme si však červené mäso mali dopriavať v menšom rozsahu, povedzme dvakrát týždenne.

Ktorému druhu mäsa by sme sa naopak mali vyhýbať?

Skôr ako konkrétny druh by som skôr spomenula akékoľvek mäso s vysokým obsahom tuku.

Prečo by sa zdravý človek, ktorý nemá zdravotné obmedzenia, nemal vzdávať mäsa, čo nám prináša?

Ak je človek zdravý a nemá obmedzenia, je zbytočné vylučovať zo svojej stravy dobrý zdroj bielkovín, vitamínov skupiny B a v prípade červeného mäsa kvalitný zdroj železa. Pokiaľ má človek vyvážený a pestrý jedálniček s bohatým zastúpením ovocia a zeleniny, nevidím dôvod, prečo by sme sa mali konzumácie mäsa obávať. Najmä ak si kupujeme kvalitné, chudé mäso, ktoré spracovávame vhodnými technologickými úpravami.

Hrozí nám niečo v prípade, ak sa mäsa vzdáme úplne?

Mäso nie je nevyhnutnou zložkou výživy a môžeme sa bez neho zaobísť. Jeho vylúčenie z jedálnička je však potrebné dobre zvážiť, pretože pre mnohých je jednou zo základných zložiek výživy.

Ak si nevieme túto základnú zložku výživy adekvátne nahradiť, tak nám potenciálny problém môže spôsobiť práve nevhodné stravovanie ako celok.

Ako konzumovať mäso správne?

Za vhodné technologické úpravy môžeme považovať varenie, dusenie, pečenie bez vzniku kôrok, úpravu na pare. Pri uvedených úpravách nedochádza k vzniku škodlivých látok, ktoré sa naopak môžu v mäse objaviť pri iných druhoch úprav. Nevhodné je smaženie, grilovanie na otvorenom ohni, kedy tuk odkvapkáva priamo do ohňa alebo žeravom uhlí, údenie a podobne.

Ktoré ochorenia nám hrozia, ak sa mäso konzumuje nesprávnym spôsobom, prípadne v neodporúčanom množstve?

Hlavným ochorením, ktoré má súvislosť s týmito a ďalšími nevhodnými stravovacími návykmi, je rakovina hrubého čreva.

Aká je odporúčaná porcia pri jednotlivých druhoch mäsa?

Ako primeranú porciu môžeme považovať približne 100 gramov mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave približne okolo 70 - 75 gramov. Toto množstvo je pomerne malé a väčšina ľudí konzumuje výrazne väčšie množstvo.

Červené mäso by sme mali zaradiť do jedálnička približne dvakrát týždenne. V prípade hydiny aj častejšie, avšak ryby by sme mali konzumovať dva až trikrát týždenne.

Ako je to s vegetariánstvom? Je zdravé žiť bez mäsa?

Tento druh stravovania, teda strava s vylúčením len mäsa, ale ponechaním ostatných živočíšnych produktov, je považovaný za jeden z najvhodnejších stravovacích spôsobov. Takže určite je možné bez mäsa žiť zdravo a s plnohodnotným jedálničkom.

Čím viac surovín z jedálnička vynechávame a sme v rámci vegetariánstva a v ďalších obdobných alternatívnych stravovacích smeroch viac vyhranení, tak minimálne úmerne k tomu je potrebné mať množstvo kvalitných a podložených informácií, aby si človek v dobrej viere skôr či neskôr nepoškodzoval zdravie.

Ako je to s deťmi a konzumáciou mäsa, pripadne jeho odopieraním?

U detí by som bola vždy vo vylúčení niektorej zo základných zložiek jedálnička veľmi opatrná a vždy by som to konzultovala s ošetrujúcim lekárom alebo odborníkom v oblasti výživy. Najmä ak by išlo o veľmi malé deti.

V prípade detí môže v dôsledku nevhodného stravovania dôjsť k väčšiemu problému a oveľa skôr, než u dospelého. Navyše ak by sme nevhodne narušili vývoj dieťaťa, mohlo by to priniesť značné komplikácie.

Nechcem tvrdiť, že by sa u detí nemal nastavovať jedálniček bez mäsa, ale v tomto prípade je potrebné kvalitu jedálnička veľmi strážiť a vždy zvážiť prínosy a prípadné riziká.

*Monika Tělupilová je odborníčka na zdravé stravovanie a nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie) Česká republika.

01 - Modified: 2021-12-28 09:07:02 - Feat.: 0 - Title: Urýchlenie metabolizmu aj príval energie: Tieto potraviny sú stávkou na istotu, má to však jedno ale 02 - Modified: 2020-12-21 12:14:58 - Feat.: 0 - Title: Posviatková očista a detox. Tiež mrháte peniazmi a zdravím na triky marketérov?
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 14:56