Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
17.07.2019, 00:01

Nebezpečné ovocie a zelenina. Ako nás ohrozujú jablká či uhorky

  • Pesticídy, dusičnany, mykotoxíny.
  • Práve z nich je zložený tieň, ktorý na naše zdravie vrhajú multivitamínové bomby v podobe jahôd, hrášku, uhoriek... a vlastne všetkých druhov ovocia a zeleniny.
  • Ako minimalizovať riziká z nich plynúce a na čo si dávať najväčší pozor?
  • Prinášame vám názory odborníkov.
Nebezpečné ovocie a zelenina. Ako nás ohrozujú jablká či uhorky
Zdroj: Pixabay

Poznáte to. Zaujímate sa o zdravie, starostlivo volíte potraviny, k telke si namiesto čipsov vezmete vrecúško goji. A potom odrazu zistíte, že kustovnica čínska na vašej hrudi je v skutočnosti onen povestne zohrievaný had. Žiaľ, nejde o metaforu. Práve tieto exotické a vitamínmi nadupané červené bobuľky sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR dostali na špičku nelichotivého rebríčka.

Zo všetkých testovaných plodín ovocia a zeleniny obsahovali v sebe pri poslednej kontrole najviac zvyškových pesticídov. Nejde pritom o výnimočný jav. Spoločne s jahodami sa k tomuto prvenstvu goji dopracúva pravidelne. Prečo sa vlastne treba obávať pesticídov a aké iné riziká nám zo strany ovocia a zeleniny hrozia?

Zlé správy. O cukrovke
Koncom minulého roka priniesol denník Le Monde znepokojivú štúdiu. Francúzsky Národný ústav pre agronomický výskum a Národný ústav pre zdravie a lekársky výskum prišli so zistením, že hlodavce mužského pohlavia, ktoré boli pravidelne kŕmené zmesou so šiestimi bežnými pesticídmi, a to v množstve považovanom za bezrizikové, výrazne naberali na váhe, v ich telách sa zvyšoval podiel tukových buniek a vznikala cukrovka. Pri myších samiciach boli prejavy našťastie menej výrazné.

Ide o vôbec prvý dôkaz zo strany vedcov o tom, ako zmes takzvaných fytosanitárnych produktov vyvoláva obezitu a cukrovku. Tieto údaje sú podľa autorov výskumu ešte viac dôležité preto, lebo sa zhodujú s ďalšími údajmi organizácie NutriNet.

Štúdia tejto organizácie, ktorá sleduje potravinové návyky viac ako 50-tisíc ľudí, ukázala v roku 2013 a potom v roku 2017, že najväčší spotrebitelia biopotravín sú vystavení menšiemu riziku nadváhy či obezity a rozvoja metabolického syndrómu, ktorý predchádza vzniku cukrovky druhého typu.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.