Fakt: Ľudia často veria, že neplodnosť musí súvisieť s tým, čo sa deje v ženskom tele. Biblické spisy, egyptské papyrusy a medicínske texty klasických Grékov ukazujú, že neplodnosť bola bežným stavom a primárne z nej obviňovali práve ženy. Podľa andrológa Martina Hrivňáka je však najmenej 30 percent neplodnosti spôsobených mužským faktorom a v 20 percentách ide o poruchu u oboch partnerov. V skutočnosti teda muži a ženy za ňu nesú rovnakú zodpovednosť. Štúdia Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme z roku 2017 navyše priniesla znepokojujúce výsledky, že počet spermií u mužov zo Severnej Ameriky, Európy, Austrálie a Nového Zélandu medzi rokmi 1973 a 2011 klesol o 50 až 60 percent. Väčšina mužskej neplodnosti súvisí s nízkym počtom, slabým pohybom a abnormálnym tvarom spermií. Nepravidelná ovulácia, endometrióza, syndróm polycystických vaječníkov a znížená rezerva vaječníkov v dôsledku veku zase prispievajú k ženskej neplodnosti.Pixabay
StoryEditor

Vedci zistili, ktoré potraviny nezvratne zabíjajú mužskú plodnosť

04.07.2019, 00:00
Štúdia Harvardskej univerzity sa rozhodla preskúmať, v akej kondícii sú spermie mladších mužov.

Priemyselne spracované potraviny vystavia bunky, ktoré produkujú spermie, oxidačnému stresu a nakoniec ich zahubia. Jedlá ako pizza, čipsy či sušienky nenávratne zabíjajú bunky produkujúce spermie a telo ich už potom nedokáže nahradiť, uvádza iDnes.cz.

Pokles kvality ľudských spermií zaznamenávajú vedci už dlho a potvrdzujú ho mnohé štúdie. Výskumy však mali v hľadáčiku mužov, ktorých vek sa šplhá k tridsiatke a vyššie. Aktuálna štúdia Harvardskej univerzity sa tentoraz rozhodla preskúmať, v akej kondícii sú spermie mladších mužov.

Do štúdie bolo zahrnutých tritisíc mladíkov, ktorých priemerný vek dosahoval devätnásť rokov. Podrobné detaily o ich zdravotnom stave mali odborníci k dispozícii vďaka vyšetreniam pred nástupom do dánskej armády.

Vedci sa okrem merania kvality spermií, teda ich koncentrácie, počtu a pohyblivosti, zamerali na jedálniček chlapcov, aby odkryli prípadnú súvislosť. Podľa stravovacích návykov rozdelili mladíkov do štyroch skupín.

Prví vyhľadávali "junk food", teda potraviny s vysokým kalorickým obsahom a nízkou výživovou hodnotou: priemyselne spracované potraviny, pizzu, čipsy, sušienky, hranolky, sladké nápoje.

Druhú skupinu tvorili klasickí vegetariáni a chlapci v tretej skupine sa držali stravy, ktorá pozostávala z rýb, kurčiat, zeleniny a ovocia. Štvrtú kategóriu vedci pomenovali po typickom dánskom sendviči "smørrebrød". Títo muži totiž prijímali stravu zloženú z údenín, pečiva, majonézy, mlieka a rýb.

A aký jedálniček mladíkom zaisťoval najkvalitnejšie spermie? Vyhrali tí, ktorí na tanieri dávali prednosť rybám, kurčatám, zelenine a ovociu. Hneď za nimi sa umiestnili vegetariáni. Mladíci zo skupiny "smørrebrød" obsadili tretie miesto.

Najhoršie na tom boli vyznávači "západného" štýlu stravovania (junk food). Práve oni nakoniec úplne prepadli v teste, ktorý zisťoval množstvo Sertoliho buniek (ide o somatické bunky semenotvorného kanáliku semenníkov, kľúčové pri dozrievaní spermií, pozn. red.), ktoré produkujú spermie.

Zistenia majú zásadný a rozsiahly význam. Nezdravá strava totiž podľa týchto výsledkov ničí množstvo a kvalitu spermií, čo je však ešte podľa vedcov možné postupne zmeniť zlepšením jedálnička. Čo je však horšie, nekvalitná strava dokáže bunky, ktoré spermie produkujú, zlikvidovať.

Je to kvôli tomu, že je chudobná na antioxidanty a vystavuje telo oxidačnému stresu. A pozor, bunky "vyzabíjané" čipsami a sladkými nápojmi už podľa vedcov nie je možné nahradiť.

Do devätnástich rokov tak môžu mladí muži dostať svoje reprodukčné schopnosti do stavu, ktorý sa už nebude dať zvrátiť. "Štúdia je ukážkou toho, akú moc má jedálniček na funkciu semenníkov. Zlé stravovanie v mladosti môže znamenať zmeny, ktoré si so sebou muži ponesú celý život," komentoval závery štúdie Allan Pacey zo Sheffieldskej univerzity.

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:05