StoryEditor

Prečo sa prejedáme?

15.04.2020, 00:00
Autor:
ČTKČTKipip
Málokto vie, že zrejme najupokojujúcejšou potravinou je čokoláda, ktorá je dokonca pre naše zdravie dobrá. Najmä večer.

Keď jeme, aby sme upokojili svoje emócie, je to normálne. Keď nedokážeme prestať, stáva sa to chorobou. Po stresujúcej udalosti, emotívnom šoku niektorí na jedlo ani nepomyslia. Iní sa naopak jedlom upokojujú (comfort food): jedia sladkosti, čokoládu a pokrmy bohaté na kalórie. Je to normálne? Je dôvod sa preto znepokojovať? Písal o tom francúzsky týždenník L'Express.

V galérii si pozrite aj jedlá, ktoré vám privodia ešte väčší hlad:

​Keď sme smutní, deprimovaní alebo v strese, môžeme si povedať: dám si tortu, pretože mi to zdvihne náladu. A aj keď sme sa veľmi najedli, nie je to také katastrofálne, pretože sme už teraz pokojní a môžeme čakať, až zase vyhladneme, aby sme sa znovu najedli. To nie je chorobné, naopak to je veľmi dobré.

Ak však ide o chorobu, nestane sa tak. Torta ma neuspokojí a vyčítam si, že som ju zjedol. To je kognitívna reštrikcia: ľudia si vytvárajú zákazy ohľadom potravín a keď ich porušia, obviňujú sa. Vytvárajú si teda ďalšie negatívne emócie a dostávajú sa do bludnému kruhu. Jem, aby som upokojil stres, ale stresujem sa, že som jedol, pretože som sa dopustil chyby. A tak znovu jem.

Ďalším prípadom chorobného javu je, keď som neustále v strese, depresii alebo sa hnevám, jednoducho mám negatívne emócie a neustále jem len preto, aby som ich upokojil. Tak dochádza k excesom.

Je však potrebné rozlišovať bulímiu a záchvatové prejedanie sa. Sú to prípady nadmernej konzumácie potravy, počas ktorých človek zje veľmi rýchlo veľké množstvo potravín. V prvom prípade je to však sprevádzané vracaním, užívaním preháňadiel a následným pôstom. V druhom prípade, kedy k takýmto sprievodným prejavom nedochádza, ide skôr o problémy s váhou.

Čokoláda je dobrá. Najmä večer

Je známe, že z fyziologického hľadiska stres tlmí chuť do jedla. Silný stres ju úplne zlikviduje, pretože nedokážeme spustiť ochranný mechanizmus. Keď ide o slabší či malý stres, dokážeme ho veľmi dobre aktivovať. A tak jeme.

Výsledky vedeckých štúdií sú však plné rozporov, pretože to závisí od mnohých faktorov. Čokoláda je zrejme najviac upokojujúcou potravinou, ku ktorej sa ľudia uchyľujú. Všeobecne je pre ľudské zdravie dobrá. Najmä večer.

Realizovalo sa niekoľko štúdií, aby sa zistilo, čo je v čokoláde také upokojujúce. Boli predložené početné hypotézy, zvlášť biochemické: horčík, ktorý má upokojujúci účinok či fenyletylamín, ktorý je bratrancom amfetamínov. Nakoniec výsledky štúdií ukázali, že to, čo je na čokoláde také uspokojujúce, je jej chuť.

Potraviny, ktoré najviac upokojujú, sú tie s vysokým energetickým obsahom, teda majú najviac cukru a tuku. Jedlo používame na to, aby sme sa nemuseli problému postaviť. Čím viac sa vyhýbate emotívnym problémom, tým viac nám naše emócie naháňajú strach. A tým viac sa upokojujeme jedlom.

S humorom to ide lepšie

Hovoríme o potravinách, ale môže ísť aj o niečo iné. Môže to byť alkohol, sledovanie televíznych seriálov. Uzatvárate svoj mozog. Ak sa to deje výnimočne, nie je to žiadny problém. Ten nastáva, keď sa to stáva všedným javom.

Únikom môže byť aj smiech a humor. Vidíme to u niektorých osôb, ktoré sa vyhýbajú riešeniu problémov, robia si zo všetkého srandu a všetko zľahčujú a zosmiešňujú. Vyhýbajú sa tak svojim emóciám a často na problém zle reagujú. Slávni komici trpia depresiami a to ukazuje, do akej miery môže byť humor obranným mechanizmom.

01 - Modified: 2020-04-11 18:52:57 - Feat.: 0 - Title: Sviatky na tanieri: Kedy je zemiakový šalát dobrá voľba a čo sa nám po karanténe vypomstí?
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:55