StoryEditor

Za kvalitou nemusíte ísť do centra. Poctivú taliansku zmrzlináreň nájdete medzi panelákmi Ružinova

27.06.2019, 00:00
Kvalitné chute a trendy podniky nemusíte hľadať len v centre mesta.

Naozaj kvalitné zmrzlinárne by sme v Bratislave pravdepodobne narátali na prstoch dvoch rúk. V minulosti bolo ťažké nájsť naozaj kvalitnú a originálnu zmrzlinu, posledné roky sa to však lepší. Jedným z príkladov je aj  Timi Amo Gelato & Coffee, článok vám prinášame v spolupráci s portálom kavickari.sk.

Zmrzlináreň uprostred panelákov

Kvalitné chute a trendy podniky nemusíte hľadať len v centre mesta, avšak veci, ktoré stoja za to, si svojich zákazníkov nájdu. Len dve minúty od obchodného centra Retro, desaťminútová prechádzka od jazera Štrkovec či len pár krokov od rušnej Gagarinovej ulice, v obklopení panelákov a zelene, v strede Rumančekovej ulice sa nachádza nová zmrzlináreň, ktorá slávi svoju prvú letnú sezónu.

Počas pracovného týždňa sa v okolí objavujú najmä mamičky s deťmi, počas víkendu je ešte oveľa rušnejšie. Nie je ešte ani poludnie, kedy sa malá útulná prevádzka otvára. Pár nedočkavých okoloidúcich nakukne dnu a spýta sa na dnešnú ponuku.

Zmrzlina však má svoj čas a aby sme si vychutnali jej pravú chuť, musí správne stuhnúť. No nielen zákonitosti správneho podávania pravej talianskej zmrzliny – gelata má v malíčku majiteľ a zakladateľ Juraj Fekete.

Spolu s priateľkou, vytvorili miesto, kde sa už od vstupu cítite príjemne. Názov ich podniku je inšpirovaný ich synom Timim a interiér v svetlých farbách zaujme na prvý pohľad jednoduchosťou. Steny však hrajú originalitou.

Priestor so sklenenými dverami má všetko, čo má mať, ale najmä na bare, ktorý navrhoval sám majiteľ, nájdete to, kvôli čomu ste tam prišli. Juraj sa inšpiroval v zahraničí. Uchvátila ho chuť, farby, konzistencia aj hravosť zmrzlín, ktoré počas posledných rokov mal možnosť ochutnať na dovolenkách v Taliansku.

Ondrej Bobek

“Boli sme na dovolenke na Sicílii, v čase keď u nás ešte stále dominovali jadranské zmrzliny. Ochutnal som zmrzlinu v brioške, bolo to pre mňa niečo nové." Ako milovník gastronómie mal veľa nápadov, nakoniec však z toho vyšla práve zmrzlina.

Na skusy šiel na Bolonskú univerzitu a potom ho čakali mesiace skúšania, vymýšľania a testovania, kým vytvoril zmrzlinu, s ktorej chuťou a kvalitou bol spokojný. “Na univerzite vás naučia len základy, je však na vás ako ju správnymi surovinami dotvoríte,” hovorí.

Poctivosť v sebe nezaprie ani pri samotnej príprave, pri jej výrobe je od skorého rána a keď počas dňa zmrzlina náhodou dôjde, príde a pripraví ďalšiu várku.

Taliansko v Ružinove

V zmrzlinárni nájdete okrem pravej talianskej zmrzliny aj kávu (naservírujú vám značku La Vita). Je to taliansky štýl, pretože na juhu ide zmrzlina a káva ruka v ruke. Majiteľ Juraj však nechcel zmrzlináreň, kde ľudia len prídu, počkajú v rade a odídu, chcel, aby si u neho aj posedeli, okrem studenej pochúťky si dali aj spomínanú kávu, minerálku San Pelegrino či pravé talianske bio limonády Bio Tomarchio.

Juraj sa v celom koncepte riadi tým, že v jednoduchosti je krása. Nevidíte to len v rukopise interiéru, ale aj v ponuke zmrzlín a ich zloženia. “Aby ste dostali kvalitný produkt, nemusíte prekombinovať všetko možné, stačí spojiť maximálne dve-tri suroviny. Keď použijete napríklad kvalitné mlieko, kvalitnú smotanu a kvalitné oriešky, tak vám to na kvalitný produkt stačí,” hovorí. Nečakajte u neho modrú šmolkovú alebo zelenú jablkovú. Ako sám hovorí, jablká vám nikdy zmrzlinu nezafarbia na žiarivo zelenú.

Ondrej Bobek

​Ich pistáciová, na ktorú používajú pistácie z preslávenej talianskej oblasti Bronte, je zemito zelená, čokoládová z belgickej čokolády má sýtu hnedú farbu a neuveriteľnú chuť čokolády. Lieskové oriešky z talianskej oblasti Piemonte v zmrzline od Juraja vám zmenia názor na “obyčajnú” orieškovú, na akú ste zvyknutí.

Chuť "gelata" neoklamete

Na jahodovom sorbete oceníte aj jeho prirodzene kyslastú chuť. Ovocie používajú čerstvé a sezónne aj lokálne, lebo chuť "gelata neoklamete". Napríklad pri mangu, ktoré u nás nerastie, používajú stopercentné mangové pyré z Indie.

V ponuke nájdete aj alkoholový sorbet z broskyne a prosseca, príchuť pomaranč s bazalkou či bacio bianco (biela čokoláda s lieskovými orechmi), v Taliansku úplný štandard. Zmrzlina je podávaná pri vyššej teplote, preto sa ľahšie rozplýva v ústach.

Gelato je tiež tuhšie, paradoxne však menej zmrznuté ako zmrzlina. Okrem toho si ju v Timi Amo Gelato & Coffee môžete vychutnať aj v kornútkoch z Talianska. “Rozdiel oproti obyčajným je citeľný a ja rád ľuďom doprajem pravú chuť.”

Jednou z definícií pravého talianskeho gelata je aj ručná práca. Áno, v minulosti možno starí majstri miešali zmrzlinu ručne, dnes sú na to spoľahlivé mixéry, no to, čo ostalo je fakt, že všetky suroviny sú pripravované ručne.

Ondrej Bobek

​Ovocie sa čistí, šúpe, krája, odkôstokováva, odšťavuje, nepridávajú sa žiadne priemyselne spracované náhrady. A práve pre tento postup, nie je možné v malých zmrzlinárňach tohto typu ponúkať 40 druhov zmrzlín, pretože také množstvo surovín pri cielenej kvalite by nebolo možné robiť.

Ľudia z Jurajovho ružinovského tímu zmrzlinu nepredávajú na kopčeky, ale na porciu lopatky. Zákazník však o nič nepríde, práve naopak. Keďže obsahuje o 50 percent menej vzduchu, v 60 ml nájdete oveľa viac chuti, ako pri bežných dvoch porciách.

A talianska zmrzlina má aj menej tuku, pretože je tam menej smotany a viac mlieka. Nemusíte sa však báť, ak ste vegán alebo s intoleranciou na lepok či laktózu. Z 12 príchutí, ktoré majú denne v ponuke je šesť úplne vegánskych a zvyšok tvoria mliečne.

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:40