StoryEditor

Tento bar u nás nemá obdobu. Je plný noblesy a originality

24.06.2019, 08:00
Bratislavský hotel Carlton sa v posledných rokoch boril s vlastnými problémami. Budova aj služby doplácali na nezhody medzi majiteľmi.

No vyzerá to tak, že mu svitá na lepšie časy. Rozhodne sa to dá povedať o hotelovom Mirror bare. Už tri mesiace funguje po novom a pod taktovkou manažéra Petra Marcinu sa mení na magické miesto. Článok o Mirror bare si môžete prečítať aj v magazíne prečo nie?!, ktorý je v pondelok 24.júna 2019 vložený do Hospodárskych novín.  

Mirror bar funguje v Carltone už dlhé roky. No doteraz to vôbec nebolo miesto, kam by sa chodilo na drink. Bar bol totiž večne zafajčený, s priemernou obsluhou aj ponukou.

A keďže v Bratislave sa barová scéna rapídne zlepšila, nebol žiaden dôvod merať krok do Mirroru. Vedenie hotela to chcelo zmeniť a angažovalo Petra Marcinu, aby vymyslel zaujímavý, netradičný koncept.

Podarilo sa, Mirror bar nemá nič spoločné so svojím predchodcom. Zmenil sa na moderné miesto, ktoré zákazníka ohúri. „Sme classy, art a nature. Keď ste v Carltone, patrilo by sa byť classy.

Som presvedčený, že aj barmani môžu vytvoriť niečo umelecké a pekné, a okrem toho sme zapojili aj umelcov, sklárov a dizajnérov. Nature, teda príroda, je mojou cestou bartendingu, milujem ju a veľmi ma inšpiruje,“ opisuje koncept nového baru jeho manažér. S barom má veľké plány, chce, aby konkuroval najlepším v Európe aj na svete.

Originalita a precíznosť
Nič tu nie je bežné, také, aké ste už videli v iných baroch. Vizuál a rekonštrukciu zabezpečila architektka Lucia Ortutová z ateliéru Ortuta Architects. Marcina oslovil šikovných lokálnych remeselníkov a dizajnérov a požiadal ich, aby vytvoril pre Mirror bar originálne kúsky.

Mirror bar

​Florista Róbert Bartolen vyzdobil celý interiér, ktorému dominujú prírodné prvky. A je autorom aj jedného zo servisov. Dievčatá z Botanica Lab navrhli aranžmány, na ktorých podávame niektoré naše drinky.

Keramika pochádza z dielne štúdia Si.Li, mramorové podnosy na mieru vyrobila Tatiana Lesajová, ktorá pracuje pod značkou Metaformi. Patrik Illo a Aleksandra Stencel vytvorili autorské poháre.

No a Marcina vymýšľa kreatívne kokteily, ktoré vás ohúria už na prvý pohľad. Napríklad typický slovenský drink z borovičky. No nenalejú vám ju do poldecáka ako v iných baroch, ale v krásnej porcelánovej šálke od Si.Li.

Aranžérsky sa drinku chopili Botanica Lab a dostanete ho spolu s bonsajom borievky a s machom. Ďalší drink z rumu Zacapa sa podáva v malej guatemalskej džungli.

Mirror bar

​Sklenená kopula, v ktorej sa nachádza koktail, je zadymená špeciálnou parfumérskou molekulou, ktorá baru dodala slovenská niche parfuméria 1907perfumeries. „Molekula vonia ako les po daždi. Som presvedčený, že až 90 percent chuti má na starosti vôňa. Aj preto používame jedlé parfumy. S parfumérmi Evkou Škovranovou a Štefanom Kopeščanským spoločne tvoríme koktaily a balansujeme chute, používame najkvalitnejšie extrakty,“ zdôrazňuje.

Barový zážitok
Do takéhoto baru sa nechodí opíjať, hoci aj v Mirror bare počas hokejových majstrovstiev sveta vyčapovalil stovky litrov piva, skôr naopak. Koncept počíta s tým, že zákazníci budú k nim chodiť najmä za zážitkom.

„Dohodli sme sa, že čokoľvek dostane náš zákazník, mal by mať z toho zážitok.“ Vo svete je trendom minimalizmus, najznámejšie bary veľmi neriešia vizuál, skôr to, z čoho sa skladá konkrétny drink. „U nás si však ľudia chcú koktail odfotiť. Chcú, aby bol krásny.

Veľmi sa trendmi neriadime, chceme ich radšej vytvárať. A to cestou spájania umenia a prírody. Vymysleli sme si to sami, ani neviem o nikom inom, kto by servíroval drinky pod živými stromami a zapájal do prezentácie prírodu. Týmto sme výnimoční.“

Peter Marcina začínal pracovať v reštaurácii Elesko, ktorej v tom čase šéfoval Jaroslav Žídek. Práve od neho sa naučil o barmanstve, nápojoch, vínach, servise.

„U nás sa tomu hovorí gastro, ale vo svete to má lepší názov – hospitality, teda hostenie. A čo je krajšie, ako úprimne pohostiť zákazníka? Obľúbil som si toto remeslo.“ Marcina absolvoval aj viacero zahraničných stáží a veľa sa naučil najmä v Singapure.

Mirror bar

„Majú tam krásne bary a skvelú barovú kultúru. A boli by ste prekvapení, ovládajú ju Česi a Slováci. Späť na Slovensko som sa vrátil nabitý informáciami a zážitkami.“

Pracoval v Skybare, Cuba libre a bol úspešný na viacerých svetových barmanských súťažiach. „Zistil som, že svet baží po zážitku z pitia. A prečo by sme to nemohli priniesť aj na Slovensko?“

Zhodou náhod ho v tom čase oslovil manažment Hotela Carlton, ktorý od neho chcel, aby vytvoril nové barové menu, nové drinky. „Povedal som im, že v v tých starých priestoroch si to vôbec neviem predstaviť. Bolo to nudné, nechodili sem ľudia a ja som chcel ponúkať zákazníkom zážitok. Nechali sa presvedčiť....“

Mirror bar

Mirror bar je na scéne veľmi krátko, preto je ťažké hodnotiť, či sa mu s týmto konceptom podarí uspieť. Isté je, že bar sa vydal na komplikovanú a netradičnú cestu. Majitelia zainvestovali do baru očividne značný balík peňazí, a to by mohlo naznačiť, že to s vybudovaním kvalitného podniku myslia naozaj vážne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:50