StoryEditor

Pozreli sme sa na recykláciu kávových kapsúl. Takto sa zmenia na hliník a kvalitný kompost

24.06.2019, 08:00
Kúpite si kapsuly s kávou, vložíte ich do kávovaru a je to. Žiadne ďalšie zbytočné kroky, trápenie so skladovaním, s mletím či komplikovaným nastavením kávovaru.

 Netreba urobiť naozaj nič, iba vložiť kapsulu, počkať pár sekúnd a vychutnávať si svoj obľúbený nápoj. Lenže... má to, samozrejme, háčik. Systém produkuje odpad, a to je, pravdaže, problém. Použité kapsuly väčšinou končia v komunálnom odpade, no nemuseli by.

Firma Nespresso sa preslávila prémiovou kávou, ktorú nakupuje priamo od malých farmárov  v Kostarike, Kolumbii, Indii či na Srí Lanke. A túto kávu balí do hliníkových kapsúl, ktoré dokážu udržať jej kvalitu a čerstvosť. Svojim zákazníkom okrem zážitku z kávy ponúka aj premyslený recyklačný systém.

„Z našich prieskumov vyplýva, že približne 80 percent našich zákazníkov vie, že môže obaly vrátiť na recykláciu. Samozrejme, nie všetci to aj urobia. Ich dôvody sú rôzne. Každý môže vrátiť použité kapsuly do našich butikov.

Ak si zákazníci objednávajú kávu cez internet, stačí si v e-shope zakliknúť spätný odber kapsúl a kuriér ich zoberie v recyklačnom vrecku,“ vysvetľuje marketingová manažérka Nespresso pre Česko a Slovensko Andrea Petrová. Poďme si vysvetliť, čo sa následne deje s kapsulami, ktoré zákazníci posunú späť na recykláciu.

Nekonečne recyklovateľný hliník
Všetok odpadový materiál Nespresso odosiela do firmy EKO Logistics. Práve tam sa hliník oddelí od kávovej usadeniny. Týnec nad Labem je malé mestečko, leží zhruba hodinku cesty od Prahy.

Nespresso

​V Týnci nad Labem spracúvajú hliník z kávových kapsúl. 

Do recyklačnej firmy pravidelne privážajú zozbierané použité kapsuly. „Spolupráca s Nespressom je pre nás špeciálny projekt,“ začína opisovať proces recyklačný špecialista firmy Michal Kecl.

„Väčšinou robíme s elektroodpadom a s farebnými kovmi. Práve preto nás hliník, z ktorého sú vyrobené kapsuly, zaujal. Je to pre nás veľmi zaujímavý materiál.“

Na dvore nám ukazuje kontajner plný kapsúl, priviezli ich z českých a zo slovenských butikov Nespresso a kuriéri, ktorí zabezpečujú dodávky z e-shopu. O konkrétnych číslach sa, samozrejme, nehovorí, ale len pre predstavu: denne pribudne v zbernom dvore niekoľko stoviek kilogramov použitých kapsúl, mesačne je to niekoľko ton.

Medzi originálnymi sa kde-tu nachádzajú aj fejkové, teda také, ktoré vyrobili úplne iné značky, ale pasujú aj do kávovarov Nespresso. Niektoré z nich sú hliníkové, iné plastové. A tie robia pri recyklácii poriadne problémy. „Prekážajú nám, prinášajú totiž materiál, ktorý nechceme. Plast, bohužiaľ, nevieme zrecyklovať.“

Kapsuly sa musia v kontajneroch najskôr ručne prebrať. Plastové vyhadzujú a hliníkové môžu prejsť prvým spracovaním. Michal Kecl nás berie k stroju, v ktorom sa oddelí hliník od kávy.

Kávu ešte niekoľkokrát prečistia, aby v nej nezostali kovové čiastočky, vysušia ju a odvezú do kompostárne. Hliník ešte čaká niekoľko fáz. Najskôr ho musia očistiť od kávy, rozdrviť a na záver zlisovať.

„Hliník je relatívne mäkký, keď ho zlisujeme, celkom dobre drží v hranoloch. V tejto podobe ho odvážame do hlinikárne, kde ho čaká nový život,“ vysvetľuje recyklačný špecialista.

A čo sa z obalu, ktorý kedysi slúžil na uchovanie kávy, robí? Keďže ide o mimoriadne kvalitný materiál, používa sa najmä v automobilovom a strojárskom priemysle.

No Nespresso má za sebou aj špeciálne projekty, keď z recyklovaného hliníka vznikol bicykel alebo typický český nožík – rybička. „Chceme zákazníkovi ukázať kolobeh materiálu.

Pre nás a životné prostredie je vlastne úplne jedno, čo z neho budeme vyrábať, pretože hliník je nekonečne recyklovateľný materiál,“ doplnila Andrea Petrová. Aj bicykel, aj rybičku vyrobili v českých firmách a podobný marketingový projekt sa chystá tiež na Slovensku.

Recyklovaná káva
Podobný osud ako hliník čaká i kávu. Jej recyklácia, teda návrat do prostredia, trvá však o niečo dlhšie. Biologické procesy totiž neoklamete. Aby sme si to pozreli naživo, presúvame sa z Týnca o niekoľko kilometrov ďalej.

Nespresso

​Káva sa môže zmeniť aj na vysokokvalitný kompost. 

V Choťoviciach sa nachádza farma, o ktorej by sme mohli napísať polovicu prečo nie?! Rodina Horákovcov tu 25 rokov pestuje poľnohospodárske plodiny a zvieratám sa tu žije naozaj ako „prasatám v žite“, spia na vykurovaných podlahách, kŕmia ich poctivo, bez zbytočných antibiotík či rastových hormónov, a aby toho nebolo málo, sú energeticky sebestační, dokonca zásobujú elektrinou aj celé okolie.

No vráťme sa ku káve. Usadeninu, ktorú privezú z Týnca, ešte niekoľkokrát prečistia, preženú centrifúgou a zbavia aj tých najmenších hliníkových čiastočiek. Takúto kávu dajú na kopu spolu s kravským hnojom a so separátom z bioplynovej stanice.

„Zmiešame to na tretiny, prevrstvíme a sledujeme, ako to spolu prehníva,“ tvrdí Jiří Horák. „Výsledkom musí byť kvalitný kompost. Momentálne ho využívame iba na hnojenie našich polí, no možno už koncom roka budeme pripravení na to, aby sme mohli dať kompost aj do bioplynovej stanice.“

Choťovická farma totiž inovuje svoju elektráreň a plánuje vyrábať ekologické pohonné látky. „Vidíme v bioodpade veľký potenciál. Chceme využívať biologicky rozložiteľné odpady z celého širokého okolia.“

Horák je presvedčený, že káva je vynikajúce hnojivo. „Finálny kompost je mimoriadne kvalitné hnojivo, na poli prispieva k zadržiavaniu vody v krajine, k bohatému životu v pôde. Pozeráme sa aj do budúcnosti, nechceme si z polí iba brať úrodu, ale niečo im aj vrátiť. Je to dôležité tiež pre budúce generácie, pôda je to najcennejšie, čo máme, bez nej by sme nevedeli fungovať.“

Na kávu budeme aj jazdiť 

Kávová kapsula môže skončiť u vás doma v koši a následne poputuje na skládku alebo do spaľovne. No ako sme sa sami presvedčili, môže sa vydať aj na úplne inú cestu.

Môže z nej vzniknúť hliníková súčiastka, pekná rybička, zaujímavý bicykel alebo mimoriadne užitočný, kvalitný kompost. A ako sa vyjadril šéf choťovickej farmy, možno už čoskoro budeme na kávu tiež jazdiť.

Teda, to je trošku zjednodušená verzia, no ktovie... Na farme sme sa sami presvedčili, že keď sa veci robia poctivo a citlivo k životnému prostrediu, žiadna vízia, nech sa nám zdá akokoľvek pritiahnutá za vlasy, nemusí byť nemožná. Isté je, že už teraz budujú v Choťoviciach bioplynovú stanicu a aj s pomocou kávy chcú produkovať biopalivá.

Nespresso

„Výsledný produkt rozhodne dáva zmysel. Zákazník musí urobiť iba to, že vytriedi odpad vo svojej domácnosti. A vôbec nezáleží na tom, či ide o olej z fritézy, kávové kapsuly alebo plasty. Ide len o to, aby všetko neskončilo na jednej kope,“ tvrdí Horák.

Čím viac zákazníkov sa zapojí do tohto systém, tým menej odpadu bude. „Dnes vieme, že dostávame späť zhruba 22 percent zo všetkých predaných kapsúl. Toto číslo platí pre Česko aj pre Slovensko,“ potvrdila nám za Nespresso Andrea Petrová.

Firma je na slovenskom trhu zatiaľ iba dva roky, no už teraz vie, že Slováci sú veľmi citliví na životné prostredie, a aj preto bol nábeh na recykláciu u nás veľmi rýchly. V Česku to išlo postupne. „Globálne sa vo svete zrecykluje vyše 28 percent všetkých kapsúl, ktoré vyprodukuje naša firma. Napríklad vo Švajčiarsku sa späť do obehu vráti až polovica odpadu.“

01 - Modified: 2022-05-12 02:46:09 - Feat.: - Title: Spoločnosť Nespresso získala certifikáciu B Corp™ 02 - Modified: 2020-04-01 07:56:35 - Feat.: - Title: Nespresso ambasádormi je šesť známych osobností. Každá prezentuje svoj príbeh 03 - Modified: 2019-09-26 11:25:26 - Feat.: - Title: Prečo vám Taliani popoludní nedajú ku káve koláč? Odborníčka poradí, ako nebyť v Taliansku na smiech 04 - Modified: 2019-05-07 10:21:54 - Feat.: - Title: Nápaditá recyklácia kávových kapsúl. V Nespresse z nich vyrobili bicykel aj rybičku 05 - Modified: 2018-01-22 13:29:11 - Feat.: - Title: Aj káva podlieha módnym trendom: Hitom je kyslá chuť, mlieko je lepšie ako cukor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:12