Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
11.06.2019, 00:00

Ťaví jogurt či kefír. Prichádza ďalšia superpotravina

Začínajú ju objavovať spotrebitelia po celom svete.

Ťaví jogurt či kefír. Prichádza ďalšia superpotravina
Zdroj: Pixabay

Obyvatelia škótskeho Glasgowa mali koncom mája jedinečnú možnosť ochutnať niečo netradičné – cappuccino z ťavieho mlieka. Miestna kaviareň Willow Tea Rooms kávovú novinku predstavila ako súčasť projektu na podporu kenských obchodníkov s mliekom zo severovýchodnej oblasti Wajir, ktorí zápasia s dosahmi klimatických zmien.

Východná Afrika je s viac ako 12,2 milióna tiav domovom jednej z najväčších svetových populácií tohto zvieraťa. Ich mlieko je cenené v regióne aj po celom svete pre svoje liečivé účinky, hlavne proti cukrovke a alergiám, využíva sa tiež ako afrodiziakum.

Ako zdroj živín je cenné tiež v horúcich a vyprahnutých oblastiach, kde klimatické zmeny ešte zhoršujú už tak veľké suchá a decimujú tamojší potravinový reťazec, píše Quartz.

Z ťavieho mlieka sa vyrába široká škála produktov od dojčenského mlieka po čokolády, pizze alebo latté. Začínajú ho objavovať spotrebitelia po celom svete.


V Afrike sa niekoľkých firmám, napríklad mauritánskej Tiviski, darí dostať medzi výrobcov kravského mlieka. V Čade pomáhajú konzumáciu ľahko slaného mlieka popularizovať mliečne tyčinky, egyptský výrobca Tayyiba Farms zase ponúka z ťavieho mlieka čerstvý syr, kefír alebo jogurt.

Dočítajte článok teraz len za 1 cent