Máte vo zvyku "ujedať" pri nočnom sledovaní televízie alebo sa budíte a vyberiete sa na výpravu do chladničky? V tom prípade nemôžete dúfať v radikálne zníženie hmotnosti, aj keď sa vo dne snažíte a dodržiavate všemožné diéty. Spozornieť by mali aj ľudia, ktorí vstávajú skoro ráno do práce a raňajkujú, keď väčšina ostatných ešte spí. Austrálska štúdia, ktorú cituje DailyMail, preukázala, že pre chudnutie je ideálna (od večera do raňajok) dvanásťhodinová pauza. Tím profesorky Amandy Pageovej z Adelaidskej univerzity skúmal dve skupiny laboratórnych myší, ktoré dostávali potravu bohatú na tuky. Jedna skupina mala prístup k potrave 24 hodín denne, druhá len polovicu tohto času. Myši, ktoré jedli len vo dne (alebo iba v noci, čo je ich prirodzená doba pre aktivitu), chudli. A to napriek tomu, že druhá skupina, ktorá mala prístup k potrave nepretržite, dostala rovnaké množstvo kalórií.Flickr
StoryEditor

Chcete schudnúť? Žiadne jedlo si nezakazujte, radí odborníčka

04.05.2019, 00:00
Keď si raz za čas a bez výčitiek dáte dva kopčeky vanilkovej zmrzliny, pravdepodobnosť úspešného pokračovania diéty sa zvýši.

Mnohokrát ste sa už rozhodli schudnúť. Vyskúšali ste snáď všetky diéty sveta, ale pohľad do zrkadla vás stále neteší. S každým ďalším stravovacím experimentom vaša chuť chudnúť klesá a uvedomujete si, že takto to už nejde. Spoznali ste sa v tomto opise? Potom je možno na čase prekopať svoje stravovacie návyky, uvádza iDnes.cz.

Pravdepodobne ste už čítali desiatky podobných článkov a mnoho dobre mienených rád. V hlave máte uložené kalorické tabuľky a za sebou sériu jojo efektov. Určite ste narazili na nezdravé hladovky, ktoré propagujú blogeri, alebo zázračné "detoxikačné" popíjanie džúsov, ktoré nie sú ničím iným ako reklamným ťahom. Ako sa však v tom množstve informácií vyznať a pochopiť, ktorú cestu za vytúženým telom si zvoliť?

Moderná doba a technológie prinášajú úplne nové možnosti poznania toho, čo vyhovuje každému z nás. Chudnutie by nemalo byť mučenie, tvrdí nutričná špecialistka Monika Bartolomějová zo Sveta zdravia.

"Nie je nutné sa hneď vzdávať nejakej potraviny, pokiaľ to nie je z dôvodu nejakého zdravotného problému, ako napríklad lepok v prípade celiatikov a podobne. Podstatné je to, koľko toho za deň zjete a či je váš jedálniček dlhodobo správne nastavený," hovorí.

Vynechanie určitej vašej obľúbenej potraviny, pretože niekto tvrdí, že je nezdravá, vedie podľa nej zvyčajne k tomu, že sa touto "nezdravou dobrotou" skôr či neskôr prejete.

Obmedzte pečivo a cukor

Ak všetky vaše snahy o redukciu váhy skončili googlením informácií, skúste ešte pred vyškrtáváním obľúbených položiek z jedálnička najskôr obmedziť konzumáciu pečiva a dávajte pozor na množstvo pridaného cukru schovaného tam, kde by ste ho nečakali.

Zaujímali ste sa niekedy o etiketu salsa omáčky alebo zloženie niektorých koreniacich zmesí? Nad množstvom cukru v grilovacej zmesi by ste sa určite čudovali.

Viete napríklad, ako veľmi brzdí chudnutie alkohol? Zbytočne dodanej energetickej hodnote sa však dá do veľkej miery predísť, ak si dáte pozor na zdanlivo nevinné "klasiky", ktoré kupujete celkom nevedome.

Ak sa vám zdajú tieto rady jasné, ale ručička na váhe sa nehýbe aj napriek tomu, že sa ich držíte, možno je čas na radikálnejšie kroky.

"Dôležitým predpokladom toho, aby sme boli zdraví a štíhli, je konzumácia kvalitného jedla, neprejedania sa a pravidelný pohyb. Počítanie kalórií je pre väčšinu ľudí obmedzujúce a nebaví ich. Obvykle sa však bez nejakého počiatočného nastavenia a počítania hodnôt energetického výdaja a príjmu pri dlhodobejšej redukcii nezaobídete," podotýka Bartolomějová.

Inak povedané, ak vážne chcete zmenu, je potrebné uvedomovať si, že zeleninová zmes s kuraťom je na večeru vhodnejšia ako zmrzlina. Keď si však raz za čas a bez výčitiek dáte dva kopčeky vanilkovej zmrzliny, pravdepodobnosť úspešného pokračovania diéty sa zvýši. Musíte sa mať však na pozore, aby sa z podobnej jednorazovej odmeny nestal rituál, opakujúci sa každý tretí deň.

Kľúčom k úspechu, ktorý ste už pravdepodobne počuli stokrát, je "vyvážená strava", ale je dosť možné, že nikto z nás si vlastne nevie predstaviť, čo to presne je.

85 percent nespracovaných surovín

Väčšina odborníkov radí držať sa z 85 percent nespracovaných surovín, teda mäsa, ovocia, zeleniny, orechov, strukovín, vajec a niektorých obilnín a do zvyšku dosadiť dobroty zabalené v krabičke či plastovom obale.

To zhruba predstavuje jednu porciu palaciniek so zmrzlinou a šesť pestrých tanierov plných zeleniny a bielkovín na večeru týždenne.

Pri chudnutí nezáleží na tom, či si svoje jedlá rozložíte do piatich menších alebo dvoch veľkých porcií denne. Podľa odborníkov je dôležité držať sa pomeru čistých surovín voči spracovanému jedlu, ale aj proporcie zjedeného a vyšportovaného.

K pocitu dlhodobo spokojného žalúdka voľte čo najčerstvejšie vajcia, rôzne druhy mäsa, syry, tvaroh či jogurty typu skyr (pôvodne tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu). Na desiatu voľte radšej zeleninu, jahody, hrozno, melón alebo lesné plody. Snažte sa piť vodu alebo nesladené čaje.

"Ak dlhodobo a bez úspechu bojujete s kilami navyše, svojpomoc nepripadá do úvahy. Naopak sa môžete dostať ešte do väčšieho začarovaného kruhu. Výživa sa má líšiť v závislosti od pohlavia, veku, fyzickej aktivity, zamestnania, ekonomických možností a podobne," tvrdí nutričná terapeutka a radí, aby sme sa v takom prípade obrátili na odborníka, ktorý nás správne nasmeruje.

"Dôležité je vykonať aspoň základný biochemický skríning, pri ktorom sa zistí, čo sa v tele deje. Tieto výsledky budú mať zásadný vplyv na výber vhodného, ​​tentoraz už udržateľného, ​​plánu," dodáva Bartolomějová.

01 - Modified: 2019-04-10 11:12:23 - Feat.: 0 - Title: Odriekanie a hladovanie je cesta do pekla, odkazuje fyzioterapeutka 02 - Modified: 2020-12-21 12:14:58 - Feat.: 0 - Title: Posviatková očista a detox. Tiež mrháte peniazmi a zdravím na triky marketérov?
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:21