Pixabay
StoryEditor

Staré ryby a mozzarella vylepšená sódou. Mafia bohatne na nekvalitných náhradách talianskych lahôdok

29.04.2019, 09:54
Ako vyzerá typické "menu Criminale"?

Už nielen drogy, obchod s ľuďmi, prostitúcia či ilegálne obchodovanie s odpadom. Talianske "neformálne ekonomické štruktúry", zvyčajne označované ako mafia, si našli nové pole pôsobnosti. Podľa viedenského denníka Die Presse mafiáni prenikli do všetkých článkov talianskeho potravinárskeho reťazca.

Menu criminale

Prienik mafie siaha od pestovania a zberu poľnohospodárskych plodín až po konečnú distribúciu do supermarketov a reštaurácií, uvádzajú Lidovky. Typické "menu criminale" vyzerá podľa najväčšej asociácie talianskych poľnohospodárov Coldiretti nasledovne.

Ako predjedlo sa podáva šalát caprese. Na pohľad snehobiela mozzarella je však "vylepšená" sódou a paradajky oberali (za pár eur denne) ilegálni prisťahovalci v juhotalianskej Apúlii. Nasleduje risotto al funghi. O ryžu sa postarali zotročovaní Rohingovia v Mjanmarsku a hríby sa do Talianska pašujú z Rumunska.

Tuniakový steak dostal pred naservírováním špeciálnu "kúru", aby sa zakrylo, že má ryba druhoradú kvalitu a ešte je aj stará. Múčnik s údajne lahodným medom je výdatne obohatený sirupom. Čo sa týka chrumkavého chleba, málokto bude mať podozrenie, že vznikol v peci vykurovanej spaľovaním toxického odpadu.

Podľa odhadu expertov z Coldiretti boli agrárnymi kriminálnikmi len v minulom roku kontrolované obchody za 24,5 miliardy eur. Objem zabavených potravín za rovnaké obdobie v hodnote 34 miliónov eur je oproti tomu malý.

V rámci skonfiškovaného tovaru viedlo pančované víno a nezákonne získané mäso (porážaný dobytok). Odhaduje sa, že v roku 2018 sa s často nezdravými potravinami produkovanými agromafiou stretol každý piaty Talian.

Obchodom sa darí v časoch krízy

Agrárnym mafiánom hrala do kariet hospodárska kríza, ktorá zasiahla Taliansko od roku 2009, rovnako ako aj utečenecká vlna v roku 2015. V období recesie nakúpili mafiáni, vybavení takmer neobmedzenou hotovosťou, predtým prosperujúce poľnohospodárske podniky, ktoré sa vplyvom krízy ocitli v ekonomických ťažkostiach a banky im už nechceli požičať peniaze.

Navonok sa toho veľa nezmenilo - pôvodné názvy fariem a prevádzok nechávajú noví majitelia z dôvodu krytia často bez zmeny, produkcia je však iná. Mäsiar, ktorý sa v širokom okolí tešil výbornej povesti, zrazu predáva lacné mäso z dovozu a na "lahôdkovú" mozzarellu teraz pod vplyvom nového majiteľa používa mlieko v prášku, pochádzajúce napríklad z Bolívie.

Základom je, aby tovar, teraz už však podradný, vyzeral aj naďalej dostatočne luxusne. Agrárni mafiáni preto rozbehli aj vlastnú výrobu štítkov s označením D. O. P. (Denominazione di origine protetta, teda kvalitné značkové výrobky), ktorými označujú svoje potraviny.

Boli zaznamenané aj prípady s falošným označením biopotravín, ktoré v skutočnosti nemali s bioprodukciou nič spoločné. Rozprávkovým ziskom agromafie napomáha neľútostné vykorisťovanie utečencov, ktorí sa dostali na taliansku pôdu väčšinou z Afriky.

Títo ľudia vo veľkom pracujú načierno na plantážach, predovšetkým v južnom Taliansku. Oberajú paradajky, citróny, pomaranče alebo olivy za denný zárobok zhruba 20 eur s tým, že ubytovanie, dopravu na pole a dokonca aj pitnú vodu si musia platiť zo svojho.

Podľa asociácie Coldiretti novodobí mafiáni podnikajúci v poľnohospodárstve a potravinárstve už nemajú - na rozdiel od svojich otcov a dedov - vzhľad ani správanie neľútostných zabijakov. Naopak, často sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia hovoriaci niekoľkými jazykmi, ktorí sa vo svete globalizovaného obchodu vedia dobre pohybovať.

01 - Modified: 2019-04-24 12:57:52 - Feat.: 0 - Title: Morská alebo klasická soľ? Ide o marketingový ťah, pravda je úplne iná, ako sme si mysleli
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:07